Pe 1 septembrie începe noul an bisericesc. Ce rugăciune se rostește astăzi
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 01.09.2024 la 16:38
Actualizat pe 01.09.2024 la 16:49
Anul Bisericesc începe astăzi, 1 septembrie, moment în care este ideal să se rostrească o rugăciune. Include toate sărbătorile mari (Praznicele Împărătești) și celelalte sărbători dedicate Maicii Domnului, sfinților, precum și zilele de post, cum ar fi Postul Crăciunului, Postul Sfinților Apostoli, Postul Adormirii Maicii Domnului și Postul Mare.
- Pe 1 septembire începe noul an bisericesc
- Ce rugăciune se rostește astăzi
Noul an bisericesc, cunoscut și ca anul liturgic, este începutul ciclului anual al sărbătorilor și evenimentelor religioase în Biserica Ortodoxă și în alte tradiții creștine. Spre deosebire de calendarul civil, care începe la 1 ianuarie, acestaîncepe la 1 septembrie.
Originea și semnificația anului nou bisericesc
Data de 1 septembrie pentru începutul anului bisericesc are origini în tradițiile iudaice și romane. În lumea bizantină, această dată marca începutul anului fiscal și agricol. Biserica Ortodoxă a preluat această tradiție, adaptând-o în contextul său religios.
De asemenea, în Vechiul Testament, luna septembrie coincide cu începutul Anului Nou Evreiesc, cunoscut sub numele de Rosh Hashanah, care este un timp de reînnoire și de aducere aminte a faptului că Dumnezeu este Creatorul.
Anul Bisericesc este structurat în jurul celor două mari cicluri de sărbători: Ciclul Paștelui (sau al Învierii) și Ciclul Crăciunului (sau al Nașterii Domnului).
Începutul Anului Bisericesc este un timp de reînnoire spirituală, când credincioșii sunt invitați să reflecteze asupra trecutului și să se pregătească pentru noul ciclu de sărbători și posturi.
Ce rugăciune se spune astăzi
În această zi se rostește și o rugăciune importantă. Se mulțumește pentru toate cele primite și pentru preaslăvire.
„Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Izvorul vieții și al nemuririi, Făcătorul a toată făptura văzută și nevăzută, Care ai pus vremile și anii întru a Ta stăpânire și îndreptezi toate cu iconomia Ta cea cerească și întru tot bună, mulțumim Ție pentru îndurările minunate pe care le-ai făcut asupra noastră în toată vremea trecută a vieții noastre și Te rugăm, întru tot Îndurate Doamne: binecuvântează cununa anului ce a sosit cu bunătatea Ta și păzește pe binecredincioșii creștini români de pretutindeni, pe păstorii și învățătorii noștri. Înmulțește zilele vieții noastre întru sănătate deplină sufletească și trupească și ne dăruiește sporire în toate faptele cele bune.
Dăruiește de sus bunătățile Tale întregului Tău popor: sănătate și mântuire și întru toate bună sporire. Sfântă Biserica Ta, țara noastră cu toate orașele și satele, izbăvește-le de toată reaua întâmplare, dăruindu-ne tuturor pace fără tulburare. Răzvrătirile eresurilor strică-le cu puterea Ta, iar pe noi întărește-ne, Doamne, întru iubirea Cea către Tine și între noi, ca să ne învrednicim cu inimă curată totdeauna a aduce mulțumire Ție, Părintelui Celui fără de început și Unuia Născut Fiului Tău și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, Dumnezeului Celui slăvit întru o Ființă, și a cânta preasfântului Tău nume: Slavă Ție, Dumnezeului și Binefăcătorului nostru, în vecii vecilor! Amin”.