Poliția Rutieră, recomandări pentru șoferii din România. La ce trebuie să aibă grijă, după ce șoselele au fost acoperite de zăpadă și polei
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 27.01.2023 la 09:55
Actualizat pe 27.01.2023 la 09:55
România este dominată de un cod galben de ninsori și polei în această perioadă, astfel că șoselele au devenit din ce în ce mai puțin accesibile pentru șoferi. Pentru a evita un posibil eveniment nefericit, Poliția Rutieră a transmis câteva recomandări, de care trebuie să țină cont.
- Poliția Rutieră a transmis recomandări pentru șoferii din România
- Ce trebuie să facă ca să evite un posibil eveniment nedorit
În această dimineață, ninsorile și-au făcut apariția în majoritatea zonelor din România, astfel că străzile și șoselele au fost acoperite de zăpadă. Din cauza temperaturilor scăzute, pe suprafața lor s-a format și poleiul, un adevărat inamic pentur șoferi. Așadar, Poliția Rutieră a intervenit și a făcut câteva recomandări în acest sens.
Poliția Rutieră a transmis recomandări pentru șoferi din cauza ninsorilor
Ninsorile au adus bucurie în sufletele oamenilor, însă au creat și un adevărat haos pe străzi. Pentru că foarte multe accidente se întâmplă din acest motiv, Poliția Rutieră a intervenit și le-a spus oamenilor ce trebuie să facă ca să conducă în siguranță și fără vreun pericol.
Chiar dacă majoritatea șoferilor știu deja că trebuie să conducă cu grijă, însă pericolul este la orice pas, iar mulți oameni nu știu ce trebuie să facă în situații de criză. Așadar, Brigada Rutieră a Poliției Române a vemit în ajutorul lor, pentru evitarea oricărui pericol.
”Chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare. Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos.
Nu efectuaţi depăşiri riscante! Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia Română recomandă de asemenea conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă! Folosiţi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.
Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie - climatizare! Vă reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Totodată este necesară respectarea indicaţiilor polițiștilor, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum.”, a transmis Poliția Română printr-un comunicat.
Ce trebuie să facă pietonii
Din cauza vizibilității reduse și a condițiilor dificile de drum, șoferii nu reușesc mereu să evite pericolele din cauza pietonilor. Așadar, Poliția Română le recomandă să circule doar pe trotuar, să traverseze strada daor în locuri semnalizate corespunzător și să se asigure că șoferii au văzut din timp intenția lor de a traversa.