Primul vaccin antigripal pe care îl faci singur! Nu ai nevoie de pregătire medicală
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 26.09.2024 la 17:23
Actualizat pe 26.09.2024 la 17:25
Un vaccin este o substanță biologică creată pentru a stimula sistemul imunitar al organismului să producă o reacție de apărare împotriva unor agenți patogeni. În Statele Unite ale Americii a apărut un nou tip ce poate fi utilizat acasă, fără nevoia unui cadru medical.
- Primul vaccin antigripal pe care îl faci singur!
- Nu ai nevoie de pregătire medicală
Vaccinul antigripal este conceput pentru a proteja împotriva virusului gripal (influenza), care provoacă gripa sezonieră. A apărut un tip care se poate face în propria locuință. Nu va mai fi nevoie de injecție sau de un cadru medical pentru a-l administra, fiind mult mai simplu.
Vaccinul antigripal va putea fi făcut și acasă
Statele Unite ale Americii au aprobat vaccinul care va fi administrat acasă, fără să fie nevoie de intervenția unui medic. Nu vei fi înțepat și procesul va fi mult mai simplu.
Se numește FluMist și a fost aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente din (FDA), astfel că un număr mare de oameni își vor putea administra vaccinul fără teama injecției.
Se adresează persoanelor cu vârsta cuprinsă între 2 și 49 de ani și este sub formă de spray nazal. A fost produs de AstraZeneca în urmă cu ceva timp, iar acum a primit aprobarea de a fi lansat pe piață. Urmează să fie disponibil la începutul sezonului de gripă de anul viitor.
În comparație cu vaccinurile injectabile, unde se utilizează virusuri inactive, aici se folosește o formă vie și atenuată a virusului gripal pentru a fi combătută de organism.
Există mai multe tipuri de vaccin antigripal
În lipsa unui vaccin antigripal pot apărea simptome neplăcute. Gripa este o boală virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații severe, mai ales la categoriile vulnerabile (persoanele în vârstă, copiii, gravidele și cei cu boli cronice).
Există două tipuri principale de vaccinuri antigripale:
Vaccinurile inactivate ce conțin virusuri gripale omorâte și sunt administrate prin injecție. Acestea sunt cele mai frecvent utilizate și sunt recomandate pentru majoritatea persoanelor, inclusiv pentru gravide.
Al doilea tipă de vaccinuri este cu virus viu atenuat. Ele conțin o formă slăbită a virusului gripal și sunt administrate sub formă de spray nazal. Acestea sunt utilizate mai ales la persoane sănătoase cu vârsta cuprinsă între 2 și 49 de ani, dar nu sunt recomandate pentru anumite grupuri (ex. femei însărcinate, persoane imunocompromise).
Vaccinul antigripal este actualizat anual pentru a corespunde tulpinilor de virus gripal cele mai probabile să circule în sezonul respectiv. Pot fi trivalente (conțin trei tulpini de virus gripal) sau quadrivalente (conțin patru tulpini de virus gripal). Tulpinile incluse sunt două tulpini de virus gripal tip A (cum ar fi H1N1 și H3N2) și una sau două tulpini de virus gripal tip B.