Rețetă de chifteluţe de pui în sos cremos, gătite de chef Horia Manea, de la Meniu de vedetă

De Ilinca Lunca.
Publicat pe 09.10.2025 la 14:57
Actualizat pe 09.10.2025 la 14:57
Episodul de astăzi vă propune un meniu complet, format dintr-un starter, zacuscă de casă, un fel principal, chifteluţe de pui în sos cremos, şi un desert, baton brioşă.
- Rețetă de chifteluţe de pui în sos cremos
- Cum gătești acest preparat savuros
Zacuscă de casă
- 6 kg vibete coapte
- 4 kg ardei copţi
- 2 kg ceapă
- 500 g morcovi
- 600 ml ulei de floarea-soarelui
- 1L suc de roşii
- 5-8 căţei de usturoi
- Sare
- Piper
Ceapa şi morcovii se trec prin chopper. Apoi, se lasă pe foc. Ardeii copţi şi vinetele se trec prin maşina de tocat. Ulterior, la foc mic, se amestecă toate legumele, se adaugă sare, piper şi se lasă pe foc pentru 40 de minute. Zacusca se mutp în borcane şi se sigilează.
Chifteluţe de pui în sos cremos
- 450 g carne tocată de pui
- 240 ml smântână de gătit
- 120 g spanac proaspăt
- 50 g parmezan ras
- 30 g pesmet
- 1 ou
- 2-4 căţei usturoi
- 10 g condimente italieneşti
- 15 g unt
- Ulei de măsline
- Sare
- Piper
Carnea de pui se amestecă împreună cu pesmetul, un ou, boia dulce, ierburi italieneşti, sare, piper, parmezan şi făină. Se formeză chifteluţele şi se prăjesc în ulei de măsline. În uleiul rezultat, se adaugă smântâna lichidă, sare, piper, boia dulce şi condimente italieneşti. Se adaugă spanacul, parmezanul şi chiftelele. Se lasă la fiert.
Baton brioşă
- 250 g făină
- 2 ouă
- 25 ml lapte
- 25 g zahăr
- 8 g drojdie proaspătă
- 50 g smântână lichidă
- 120 g unt moale
- 50 g mac
Se pregăteşte aluatul, amestecând laptele, zahărul, drojdia, ouăle, smântâna de gătit şi făina. Se frământă la mână, timp de 10 minute. Apoi, se adaugă untul moale Se formează biluţe. Se aşează una langă alta într-o tavă pentru chec. Se lasă la dospit timp suficient. Se ung cu ou şi se presară mac. Se introduce la cuptor pentru 25 de minute, la 180 de grade.