Simptome ale nivelului scăzut de estrogen. Semnele clare că te confrunți cu un dezechilibru hormonal grav
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 18.05.2023 la 21:03
Actualizat pe 18.05.2023 la 21:03
Dacă starea ta de spirit este una proastă și simți că ai un nivel scăzut de energie, ar putea fi semne ale unui dezechilibru hormonal grav. Nivelurile scăzute de estrogen din organism pot împiedica funcționarea normală a organismului. Iată care sunt simptomele pe care nu trebuie să le ignori.
- Simptome ale nivelului scăzut de estrogen
- Semnele clare că te confrunți cu un dezechilibru hormonal grav
Estrogenul este responsabil pentru multe funcții ale organismului. Când persoanele de sex feminin ajung la pubertate, acest hormon joacă un rol important în dezvoltarea sexualității și reglează creșterea mucoasei uterine în timpul sarcinii și menstruației. De asemenea, menține metabolismul colesterolului și sănătatea oaselor. Prin urmare, un nivel scăzut de estrogen reprezintă un motiv de îngrijorare. Iată care sunt simptomele nivelului scăzut de estrogen și cum poți menține un echilibru optim.
Simptomele nivelului scăzut de estrogen
Fetele care nu au ajuns încă la pubertate, sau femeile care se apropie de menopauză, au un risc mai mare de a avea un nivel scăzut de estrogen. Cu toate acestea, toate persoanele de sex feminin, indiferent de vârstă, se pot confrunta cu această afecțiune.
Unele dintre simptomele comune ale acestei probleme includ:
- Bufeuri
- Transpirații nocturne
- Modificări ale dispoziției
- Depresie
- Dureri de cap (sau chiar migrene)
- Oboseală
- Probleme cu concentrarea
- Perioadele absente sau neregulate
- Infectii ale tractului urinar
- Oasele fragile, fracturi frecvente (deoarece estrogenul funcționează împreună cu calciul, magneziul și vitamina D, iar deficiența acestuia poate însemna o scădere a densității osoase)
- Dureri articulare
- Piele uscată
Cum îți poți crește nivelul de estrogen
1. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să consulți un medic și să îți verifici nivelul de estrogen. Există o varietate de teste care vă pot determina nivelul hormonal. Terapiile pentru creșterea nivelului de estrogen pot include pastile, geluri topice sau plasturi de piele și pot fi hormoni sintetici sau bioidentici.
2. Renunță la fumat. Fumatul poate avea efecte dăunătoare asupra sistemului endocrin, iar acest lucru poate limita capacitatea organismului de a produce estrogen.
3. Schimbă-ți dieta. Sistemul endocrin are nevoie de un organism sănătos pentru a produce niveluri adecvate de estrogen. Mănâncă sănătos și asigură-te că alimentele tale sunt sănătoase. Încearcă să consumi alimente care conțin fitoestrogeni. Este bine cunoscut faptul că produsele din soia precum tofu, nucile de soia și edamame produc fitoestrogeni, care imită efectele estrogenului. Alte alimente care conțin fitoestrogeni includ mazărea, fasolea lima, merișoarele, caisele, prunele uscate, broccoli, conopida, semințele de in, semințele crude de dovleac, mugurii de trifoi roșu, mugurii de fasole mung și cerealele integrale.
4. Dacă ești subponderal, încearcă să iei în greutate. A fi subponderal poate împiedica capacitatea corpului de a produce estrogen. Revenirea la o greutate sănătoasă îți poate îmbunătăți nivelul de estrogen. De exemplu, atletele tinere care au sub 100 lbs își pot pierde menstruația la niveluri hormonale scăzute. Ai nevoie de grăsime corporală pentru a produce hormoni.
Citește și: Remediul care te scapă definitiv de celulită. Incepi acum, iar la vară ai picioare de model!