Țara europeană care va introduce serviciul militar obligatoriu. Președintele își dorește o armată puternică a statului
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 14.09.2024 la 18:13
Actualizat pe 14.09.2024 la 18:20
Președintele unui stat european a cerut reîntroducerea stagiului militar pentru toți locuitorii săi. Acesta a fost desființat în anul 2011, iar de atunci funcționează o armată profesionistă.
- Țara europeană care va introduce serviciul militar obligatoriui
- Președintele își dorește o armată puternică a statului
Serviciul militar obligatoriu va deveni obligatoriu pentru membri unei state din Europa. Președintele Aleksandar Vucic a făcut un anunț important pentru cetățenii sârbi.
În Serbia va reveni serviciul militar obligatoriu
Șeful statului sârb a propus ca serviciul militar să devină obligatoriu, menționând că are nevoie de o armată puternică pentru a face față pericolelor care ar putea apărea în viitor.
Aleksandar Vucic a făcut această declarație în cadrul ceremoniei de la Academia Militară din Belgrad. Stagiul militar va fi pe o perioadă de 75 de zile.
Serviciul militar obligatoriu a fost încheiat în anul 2011, iar de atunci are doar o armată profesională.
Înainte de a fi propunerea aprobată, va trebui să treacă de Guvernul statului și să fie votată în cadrul Parlamentului sârb. Premierul statului a declarat în urmă cu doar o zi că este "gata să trimită această propunere parlamentului foarte repede şi să o implementeze în 2025, după îndeplinirea condiţiilor logistice şi administrative".
Obligațiile recruților în timpul stagiului militar
Supunerea față de reguli și disciplină militară: Cei care servesc în armată trebuie să respecte cu strictețe regulamentele militare, să urmeze ordinele superiorilor și să adopte o conduită demnă de un militar.
Participarea la antrenamente: Recruții sunt obligați să participe activ la toate sesiunile de antrenament, atât fizic, cât și tactic. Acestea pot include exerciții de tragere, marșuri forțate, antrenamente de supraviețuire și simulări de luptă.
Păstrarea secretului militar: După terminarea stagiului, foștii recruți sunt adesea obligați să păstreze secretul în ceea ce privește informațiile sensibile dobândite pe parcursul serviciului.
Misiuni specifice: În timpul stagiului, recruții pot fi desemnați să îndeplinească misiuni sau sarcini militare, inclusiv paza unor obiective strategice, participarea la misiuni internaționale sau ajutor în cazuri de urgență națională (de exemplu, dezastre naturale).
Respectarea codului de etică și onoare militară: Codul de conduită impune respect față de camarazi, dar și o responsabilitate morală și profesională în îndeplinirea sarcinilor militare.