Tații, obligați prin lege să-și ia concediu de paternitate. Noua directivă europeană ce urmează să fie impusă
De Razvan Paltin.
Publicat pe 08.08.2022 la 14:13
Actualizat pe 08.08.2022 la 14:13
O nouă directivă europeană ar urma să fie impusă în perioada următoare în ceea ce privește venirea pe lume a unui copil într-un cuplu. Tații ar urma să fie obligați să-și ia cel puțin două luni concediu de maternitate, asta cu scopul de a crea o legătură cu nou-născutul.
- Bărbați, obligați să stea mai mult cu copiii nou-născuți
- Noua lege care îi privește
Venirea pe lume a unui copil în familie reprezintă un moment extrem de important pentru orice cuplu, iar Uniunea Europeană se gândește la acest aspect și urmează să adopte o nouă lege în ceea ce-i privește pe angajați.
Tații vor fi obligați să-și ia concediu de paternitate pentru a sta alături de copilul nou-născut
Astfel, iată că prin noua directivă europeană tații sunt obligați ca cel puțin două luni să-și ia concediu de paternitate de la locul de muncă, asta cu scopul de a crea o legătură cu nou-născutul abia venit pe lume.
Psihologii spun că e cea mai bună decizie, căci e foarte important ca în primii ani de viață copilul să-i simtă aproape pe ambii părinți și să-și poată forma o relație atât cu mama, cât și cu tata.
"Să fie obligatoriu este și mai bine. Și că se extinde până la vârstă de 8 ani. Noi în ultimii ani asistăm la acele câmpanii de promovare în care vorbim de calitatea relației cu copilul (...) Este extrem de important ca, în primii ani de viață, prezența și calitatea relației cu copilul să-i formeze cele mai puternice stări și sentimente de încredere”, a explicat, la Antena 3, psihologul Mirela Zivari.
UE obligă angajatorii să ofere un program mai flexibil părinților care au copii cu vârsta de până la 8 ani
Mai mult de atât, potrivit noii directive europene, UE mai propune ca părinții care au copii cu vârste de până la 8 ani să ceară să lucreze mai puțin sau să aibă un program mai flexibil din partea angajatorilor.
„Statele membre iau măsurile necesare pentru a se asigura că lucrătorii cu copii de până la o anumită vârstă, de cel puţin opt ani, precum şi îngrijitorii, au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopuri de îngrijire. Durata unor astfel de formule flexibile de lucru poate fi supusă unor limitări rezonabile”, potrivit documentului.
Totodată, părinții vor mai avea și alte drepturi suplimentare la naștere unui copil pe lume, mai multe zile de concediu, cât și încurajarea bărbaților de a sta mai mult cu copilul abia venit pe lume pentru a încuraja repartizarea cât mai echitabilă a responsabilităților de îngrijire a copilului între mamă și tată.
Citește și: Se schimbă iarăși regulile Codului Rutier, din cauza accidentelor. Un nou proiect în Parlament