Unde se pun semnele de începător pe parbriz. Cât timp trebuie să le folosești după ce ai luat permisul
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 15.06.2022 la 17:43
Actualizat pe 15.06.2022 la 17:43
Șoferii care și-au luat recent carnetul de conducere sunt obligați să pună pe parbrizul mașinii lor aceste semne de începător. În general, acestea sunt folosite pentru siguranța lor în trafic, pentru a fi deosebiți de șoferii experimentați. Iată unde trebuie să le pui, mai exact, dar și cât timp trebuie să le folosești.
- Ce prevede legea
- Șoferii riscă amenzi usturătoare
- Care este rolul acestor semne
Orice șofer începător are mai multe obligații. Una dintre ele este să știe să își poziționeze corect semnele de începător pe parbrizul autoturismului. Poziționarea corectă oferă vizibilitate pentru participanții la trafic.
Unde se pun semnele de începător pe parbriz
Legea spune că semnul trebuie să fie un disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm și diametrul punctului de 10 mm.
Șoferii începători sunt obligați prin lege să conducă, cel puțin în primul an de când au obținut permisul de conducere, cu o viteză mai mică de 20 de km/h față de limita prevazută în zona respectivă.
Dacă îți poziționezi la întâmplare semnele de începător pe parbriz, ar trebui să ai în vedere și amenzile prevăzute în codul rutier. Semnul trebuie pus în colțul din dreapta jos. Semnele trebuie s fie amplasate atât pe parbriz, cât și pe lunetă.
Ce prevede legea
Conducătorul de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mică de un an de la data obținerii permisului de conducere are obligația de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm și diametrul punctului de 10 mm, după cum urmează:
a) la motocicletă, în partea din spate lângă numarul de înmatriculare;
b) la autovehicul, pe parbriz în partea din dreapta jos și pe lunetă, în partea stangă jos;
c) la autovehiculul care nu este prevazut cu luneta, pe parbriz in partea din dreapta jos si pe caroserie in partea din spate stanga sus;
d) la tramvai, pe parbriz in partea din dreapta jos si pe luneta ultimului vagon in partea din spate stanga sus;
e) la autovehiculul care tractează o remorcă, pe parbrizul autovehiculului în partea din dreapta jos și pe caroseria remorcii în partea din spate stânga sus.