Vești bune pentru români! A fost majorat plafonul maxim de venituri pentru acordarea tichetelor sociale
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 31.01.2024 la 18:08
Actualizat pe 31.01.2024 la 18:08
Vești bune pentru români! Guvernul a majorat plafonul maxim de venituri pentru acordarea ajutorului financiar sub formă de tichete sociale. Acest lucru înseamnă că un număr mai mare de persoane vor primi carduri sociale. Iată cine se ăncadrează, conform noii reguli.
- Care este venitul maxim al românilor pentru a primi tichete sociale
- Guvernul a majorat limita până la care sunt acordate
În urma inflației și a creșterii prețurilor, Guvernul a venit cu un ajutor financiar pentru românii care se confruntă cu probleme din acesst punct de vedere.
Mai exact, este vorba despre carduri sociale, încărcate cu bani pentru achiziționarea de alimente și mâncare. Pentru a primi acești bani, românii trebuie să demonstreze că au nevoie de ajutor financiar.
Care este acum venitul maxim pentru acordarea tichetelor sociale, după majorare
Așadar, a fost stabilit un plafon maxim de venituri, respectiv de 1.700 lei. Ei bine, Guvernul a decis, joi, să majoreze suma până la 2.000 lei.
Astfel, vor putea să beneficieze de acest ajutor toate persoanele care încasează venituri până în această sumă. Tichetele sociale sunt un real ajutor pentru achiziționarea alimentelor.
Acestea sunt încărcate o dată la două luni cu suma de 250 lei, iar românii nu pot folosi banii în alte scopuri decât pentru achiziționarea alimentelor, meselor calde sau produselor personale. Nu pot fi cumpărate produse care conțin alcool sau țigări.
De asemenea, Guvernul a aprobat și acordarea unui ajutor financiar de 125 lei, pe care românii îl primesc o dată la șanse luni.
Cine poate beneficia de acest ajutor
Programul are în vedere anumite categorii de persoane, considerate vulnerabile. Astfel, doritorii care vor să intre în posesia cardurilor sociale trebuie să se încadreze în câteva categorii de persoane și să îndeplinească câteva criterii, prin care să demonstreze că au nevoie de ajutor financiar. Iată categoriile eligibile:
a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
b) persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
c) familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
d) familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
e) familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;
f) persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Citește și: Ce amenzi riscă cei care folosesc greșit cardurile sociale. Lista alimentelor ce pot fi cumpărate