Vești proaste pentru românii care se vor îmbolnăvi! Vor avea parte de o nouă taxă. Cum vor fi afectate indemnizațiile de concedii medicale
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 03.01.2024 la 20:12
Actualizat pe 03.01.2024 la 20:12
Vești proaste pentru românii care se vor îmbolnăvi! Anul acesta, în 2024, indemnizațiile de asigurări sociale, cunoscute și sub numele de indemnizații de concedii medicale, vor fi supuse unui impozit de 10% pentru CASS.
- S-a introdus o nouă taxă în lista veniturilor impozabile pentru CASS
- Cum vor fi afectate indemnizațiile de concedii medicale
Anul acesta, în lista veniturilor impozabile pentru CASS s-a introdus o nouă taxă, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 115/2023. Este vorba despre un impozit de 10% pentru CASS, care va afecta angajații dar și alte categorii de persoane, inclusiv cei care se asigură voluntar pentru concedii medicale, de exemplu PFA-urile și profesiile liberale, scrie antena3.ro.
S-a introdus o nouă taxă în lista veniturilor impozabile pentru CASS
De anul acesta, românii care se vor îmbolnăvi vor avea parte de o nouă taxă. Potrivit sursei menționate anterior, printre situațiile medicale vizate de această taxă se numără:
- Concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă din cauza bolilor obișnuite sau accidentelor în afara locului de muncă.
- Concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea bolilor și recuperarea capacității de muncă.
- Concedii medicale și indemnizații pentru maternitate.
- Concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav.
- Concedii medicale și indemnizații pentru pacienți cu afecțiuni oncologice.
- Concedii medicale și indemnizații de risc maternal.
Este important însă de știut că indemnizațiile pentru concedii medicale acordate în urma accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale conform Legii nr. 346/2002 nu vor fi impozitate cu CASS, mai scrie sursa menționată anterior.
Cine sunt persoanele care vor beneficia de un nou concediu
Potrivit unui proiect de lege, orice persoană care adoptă un copil și are venituri supuse impozitului pe venit, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, dar și de o indemnizație lunară.
"Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente, drepturi de autor ori activităţi agricole, denumit în continuare persoană îndreptăţită, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară", prevede proiectul depus.