Vești proaste pentru șoferi! Guvernul va introduce o nouă taxă. Ce se întâmplă cu cei care nu vor respecta regulile
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 30.07.2024 la 12:37
Actualizat pe 01.08.2024 la 12:22
Vești proaste pentru șoferi. Ministerul Dezvoltării a inițiat un proiect de lege ce prevede implementarea unor zone cu nivel scăzut de emisii în marile orașe ale țării. În urma lor, autoturismele nu vor putea să mai circule, în funcție de tipul lor.
- Vești proaste pentru șoferi!
- Guvernul va introduce o nouă taxă
- Ce se întâmlpă cu cei care nu vor respecta regulile
Se anunță vești proaste pentru șoferi, deoarece Executivul a anunțat implementarea unei noi taxe pentru marile orașe. Cei care nu vor respecta regulile impuse riscă să plătească amenzi usturătoare.
Ce prevede noua taxă
Guvernul a decis implementarea zonelor cu nivel scăzut de emisii (ZNSE) în marile orașe, unde se va putea intra cu mașina în urma achitării taxei impuse. Proiectul a fost inițial de Ministerul Dezvoltării.
Conform proiectului Guvernului în zonele respective șoferii și firmele nu vor mai putea intra cu autovehiculele dacă nu stabilesc anumite baremuri cu privire la noxele impuse, fiind circulația limitată. În anumite cazuri accesul se va putea face după plata unei taxe.
Accesul mașinilor în aceste zone va fi reglementat după gradul de poluare. Autoturismele care sunt deținute de instituțiile de ordine publică sau apărare sunt exceptate de la regulă.
Stabilirea acestor zone va fi în două moduri: zone cu tarif de acces și zone unde accesul este limitat. Supravegherea se va face cu camerele video ce vor fi montate.
a) ZNSE pentru care se stabilesc tarife de acces pentru autovehicule, în funcție de clasele de autovehicule specificate la art. 8 alin. (2), caz în care autoritatea administrației publice locale care instituie aceste ZNSE trebuie să implementeze mecanisme care să asigure accesul în mod controlat în interiorul ZNSE, precum și platformă online unde se poate achita tariful de acces;
b) ZNSE pentru care se stabilesc reguli care limitează accesul autovehiculelor în funcție de clasele de autovehicule specificate la art. 8, alin. (2), în care autoritatea administrației publice locale care instituie aceste zone trebuie să asigure controlul accesului în aceste zone.
Cum vor fi clasificare autovehiculele
Autoturismele vor fi împărțite în mai multe categorii având în vizor tipul de combustibil folosit, benzină sau motorină și gradul de poluare.
Clasa 1: Vehicule cu norma EURO 3/III pe motorină și norme inferioare;
Clasa 2: Vehicule EURO 4/IV pe motorină și EURO 3/III pe benzină/GPL/GNC/GNL;
Clasa 3: Vehicule EURO 5/V/EEV pe motorină și EURO 4/IV pe benzină/GPL/GNC/GNL;
Clasa 4: Vehicule EURO 6/VI pe motorină și EURO 5/V/EEV pe benzină/GPL/GNC/GNL;
Clasa 5: Vehicule EURO 6/VI pe benzină/GPL/GNC/GNL;
Clasa verde: Vehicule electrice și cu hidrogen.
Pentru cei care nu vor respecta aceste reguli riscă să primească și o amendă în valoare e 300 de lei.
Autoritățile locale care nu vor respecta aceste reguli vor fi sancționate cu 500 de lei.