Ce să faci cu cozonacul rămas de la masa de Paște. Idei de preparate delicioase, gata în câteva minute
Publicat pe 19.04.2023 la 09:46 Actualizat pe 21.04.2023 la 08:37
Cozonacul este alimentul cel des întâlnit pe mesele românilor în pragul sărbătorilor, fie că sunt de iarnă sau de Paște. Și, pentru că ne aflăm în Săptămâna Luminată, prima săptămână după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, cu siguranță mulți au cumpărat o cantitate mai mare de cozonac. Dacă nu știi ce să faci cu ea, în loc să o arunci,există câteva rețete pe care poți să le încerci având la bază cozonacul uscat.
- Ce să faci cu cozonacul rămas de la masa de Paște
- Idei de preparate delicioase, gata în câteva minute
Cozonacul este unul dintre cele mai apreciate preparate ce se găsește pe mesele românilor în pragul sărbătorilor. Și ție ți-a rămas o cantitate semnificativă de cozonac de la Paște și nu știi ce să faci cu el? Să știi că nu trebuie aruncat, deoarece poate fi folosit pentru alte rețete la care nici măcar nu te așteptai.
Ce să faci cu cozonacul rămas de la masa de Paște
Deseori, gospodinele pregătesc mai multe bucate tradiționale decât este nevoie. Astfel, aflați în Săptămâna Luminată, prima după sărbătorile Pascale, se întâmplă să rămânem cu cozonaci neconsumați. Aceștia nu trebuie aruncați, ci pregătiți câteva preparate cu care sigur nu veți da greș.
Budincă de cozonac cu brânză și bezea
Ingrediente
- 100 g zahăr;
- 150 g merișoare;
- un praf de sare;
- vanilie;
- pesmet sau unt pentru formă;
- 350-400 g cozonac uscat sau cornuri;
- 100 g unt;
- 400 g brânza de vacă;
- 250 g smântână;
- 5 ouă.
Modul de preparare
Această rețetă este foarte ușoară și la îndemâna oricui. Astfel, pentru a pregăti aeastă rețetă, trebuie să tăiați cozonacul mărunt, apoi să topiți untul într-o tigaie și adăugați bucățile de cozonac.
Separat, într-un bol amestecați 5 gălbenușuri și 2 albușuri cu brânză, se adaugă vanilia și smântână. Este important să păstrați 3 albușuri pentru bezea.
Următorul pas este să adăugăm merișoarele și amestecăm. La final vom adăuga și bucățile de cozonac, după care amestecăm din nou. În final, întreaga compoziție se pune într-un vas tapetat cu unt și pesmet.
Separat, albușurile se bat spumă, apoi adăugam zahărul. Spuma se așază peste compoziția din tavă și se nivelează ușor cu spatula, iar budinca de cozonac cu brânză și bezea. Întreg preparatul se coace aproximativ 20 de minute la 180° C.
Cremă de brânză de vaci
Ingrediente
- 1 linguriță extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat;
- coaja rasă de la ½ lămâie;
- un vârf de cuțit sare;
- 3 ouă;
- 500 g brânză dulce de vaci;
- 200 g smântână groasă (min. 20% grăsime);
- 150 g zahăr;
- 50 g unt;
- 200 g stafide;
- 25 g zahăr pudră vanilat pentru decor;
- 6 mere + suc de la ½ lămâie;
- 50 g zahăr.
Mod de preparare
Pentru a prepara această rețetă, trebuie să puneți brânza de vaci într-un castron, după care adăugați ouăle întregi, smântâna, coaja rasă de lămâie, vanilia, stafidele și sarea.
Apoi, trebuie să lăsăți brânza de vaci timp de aproximativ 10 minute, astfel încât stafidele să se umfle. Între timp, puteți să spălați merele, păstrați coaja, scobiți-le și scoateți semințele, apoi le feliați.
După acești pași, puneți merele într-un vas separat și stropiți cu zeama stoarsă de la jumătate de lămâie. Este important să adăugați sucul de lămâie, deoarece are rol antioxidant și dă un gust plăcut de acrișor. În tot acest timp, preincalziti cuptorul la 170 de grade Celsius.
După care, luați o tavă pe care o ungeti cu aproximativ 50 g de unt moale și tapetați cu 50 g de zahăr. Puneți, mai apoi, feliile de cozonac și stropiți cu 250 ml de lapte rece.
Ultimul pas este să adăugați, deasupra acestora, toată crema de brânză de vaci cu smântână și stafide. La final, puneți și feliile de măr. Tava cu budincă cu mere se bagă la cuptorul preîncins și lăsați totul timp de 50 minute.