Mark Zuckerberg, CEO-ul Facebook, a fost bine pregătit de întreaga sa echipă pentru audierile în Senatul SUA privind scandalul datelor colectate de Cambridge Analytica.
Experţii în limbajul non-verbal şi consultanții de imagine susţin că Mark Zuckerberg a avut prestația unui lider și a reușit să își țină sub control emoțiile, dar a avut şi câteva scăpări, în unele momente, când a lăsat să se vadă că este nervos şi furios.
Mark Zuckerberg, în vârstă de 33 de ani, a cărui avere a crescut cu 3 miliarde de dolari în urma scandalului, a răspuns întrebărilor puse de 44 de senatori din Congres, legate de colectarea datelor a peste 87 de milioane de utilizatori ai Facebook de către Cambridge Analytica, precum și despre modul în care Rusia ar fi reușit să influențeze decizia de vot a americanilor, conform digi24.ro.
Experţii care i-au analizat comportamentul non-verbal tânărului miliardar au relatat că Mark Zuckerberg a ştiut cum să îşi ţină în frâu emoţiile şi s-a comportat asemenea unui lider pe perioada audierilor.
„Se prezintă ca un lider. La audieri, mie mi s-a părut că a fost pus la zid în mod repetat de către niște critici mai în vârstă, într-un decor foarte autoritar, iar el a arătat respect enorm, demnitate și stăpânire de sine. Și-a început fiecare răspuns cu un politicos „Domnule Senator” sau „Doamnă Senator” și s-a folosit de oportunitate pentru a-și educa interlocutorii, în loc să îi insulte prin răspunsurile sale”, spune Cohen.” susţine consultantul de imagine Roy Cohen, conform sursei citate.
Un alt expertul în limbaj non-verbal, Patti Wood, afirmă, însă, că Mark Zuckerberg a dat semne de anxietate și de furie în timpul audierilor.
„Modul în care își încleștează maxilarul, cum se uită în jos la foile de pe masă... Scuzele sale par, însă, autentice, iar acest lucru este dublat și de modul în care a ales să se îmbrace, într-un costum sobru, fără tricoul gri și jeanșii cu care ne-a obișnuit. Rar văd și aud scuze care să mi se pară sincere. Dar el își asumă întreaga responsabilitate; chiar spune că «eu conduc compania, eu sunt responsabil pentru ce se întâmplă». Poți să auzi cum îi tremură vocea în timp ce își cere scuze, iar asta este dificil de falsificat. Chiar îmi dă senzația că îi pare rău pentru ce s-a întâmplat”, a relatat Patti Wood.
"Nu s-a mișcat foarte mult în scaun, ceea ce demonstrează autocontrol, dar avea obiceiul de a-și încheia fiecare răspuns cu un zâmbet, care se transforma apoi într-o grimasă. Acolo se vede clar anxietatea, în jurul gurii, chipul lui nu e relaxat, demonstrează anxietate și frică. Nu își dă ochii peste cap, nu zâmbește disprețuitor, arată maturitate și respect, chiar și atunci când este bombardat cu întrebări dificile sau nepoliticoase”,a mai completat Patti Wood.
Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
C.L.