Compot de prune pentru iarnă. Două rețete de încercat
Publicat pe 28.09.2022 la 20:51 Actualizat pe 28.09.2022 la 20:51
Toamna este sezonul perfect în care toate gospodinele îşi umplu cămările cu tot felul de preparate numai bune de folosit pe timpul iernii. Însă, atracția gătitului îl reprezintă compotul. Cu atât mai mult, compotul de prune se numără în topul alegerilor pe care îl fac gospodinele.Care este rețeta de compot de prune fără zahăr dar și ce beneficii are acest tip de compot pentru sănătate.
- Compot de prune pentru iarnă
- Două rețete de încercat
Compot de prune pentru iarnă după rețeta clasică
Ingrediente.
-5 kg prune;
-1 kg zahăr;
-3 l apă;
-arome după preferință - puteți folosi scorțișoară, vanilie, anasonul, semințele de cardamom sau cuișoare;
Mod de preparare.
Primul pas este de a spăla prunele, clătindu-le în mai multe rânduri de apă curată.
Fiecare prună se va intepa în zona codiței cu un ac sau cu o scobitoare la distanțe egale, pentru ca frcutele să rămână întregi la sterilizare.
Împărțim prune în mod egal între borcanele pregătite pentru compot. Puteți umple cu fructe aceste borcane, sau puteți pune mai puține fructe, pentru a completa cu sirop de zahăr.
Pregătirea siropului pentru compot.
Într-un borcan plin deja cu fructe pregătite de conservare, se toarnă apă curată până se umple borcanul. Se toarnă apoi apa într-o cană gradată și se măsoară cantitatea de lichid care a încăput în borcan.
În lichidul calculat ca necesar, se adaugă zahărul – 330 gr. la un litru de apă – dar aici totul poate varia în funcție de gust, asta nu va afecta conserva din punct de vedere al sterilizării. Nu zahărul menține compotul în stare bună peste iarnă ci borcanele și capacele curate și sterilizate, etanșe.
Apa cu zahărul adăugat se pune la fiert, când dă în clocot, se ai lasă să fiarbă aproximativ 5 minute. Apoi, se stinge focul și se lasă siropul de zahăr să se răcorească puțin.
Prepararea compotului.
Se așează borcanele sterilizate pe o tavă metalică. Metalul este un bun conductor de căldură, va prelua căldura degajată de siropul fierbinte, împiedicând sticla recipientului să se spargă.
Se toarnă siropul de zahăr fierbinte se umplu borcanele, după care se închid ermetic.
Se pune apoi compotul în cuptorul rece pe grilaj. Se aprinde cuptorul și se încălzește la 120°C. Din momentul în care acesta s-a înfierbântat, lăsați încă 20 de minute după care stingeți cuptorul și lăsați compotul de prune înauntru, să se răcească încet .
Cum faci compotul de prune fără zahăr
Ingrediente.
-2 kg prune;
-2 l apă;
-zeama de la 1 lămâie;
-1 baton scorţişoară;
-2-3 cuişoare.
Mod de preparare.
Se spală prunele și se lasă la scurs. Mai apoi se spală borcanele, se scurg de apă şi se sterilizează câteva minute în cuptor.
Se amestecă apă cu zeamă de lămâie şi mirodenii. Se așează apa pe foc şi se ţine până se încălzeşte uşor. Se dau deoparte şi se scot mirodeniile. Se așează prunele în borcane, se toarnă siropul şi se înfiletează capacele.
Se așează un prosop într-o cratiţă, se pun borcanele şi se toarnă apă în oală, cât să le acopere pe jumătate. Se fierb la foc mic până îşi schimbă culoarea. Se lasă la răcit borcanele de compot înainte să fie depozitate într-un loc răcoros şi ferit de razele soarelui.
De ce să faci compot de prune pentru iarnă. Beneficii
Fie că este de prune sau de orice alt fruct, compotul are o mulțime de beneficii asupra organismului. În acest fel, avem o mulțime de beneficii de la compotul făcut din prune. Acestea sunt pline de vitamine şi minerale, precum fosfor, potasiu, fier și magneziu, alungând primele simptome de răceală, fortificând organismul şi acţionând că un puternic antioxidant.
Fibrele conținute de prune sunt remediul ideal pentru persoanele care au probleme cu digestia. Ele trebuie să bea o cană de compot dimineața, pe stomacul gol. Persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil pot găși un adevărat remediu în compotul de prune.
Acestea asigură 23% din necesarul zilnic al organismului, datorită conținutului bogat de vitamina C. De asemenea, gutuile conțîn minerale, precum fosfor, potasiu, fier și magneziu, fiind printre fructele folosite cu succes pentru ajurea sistemului imunitar. Astfel, acestea previn apariția răcelilor și a gripei.
CITEȘTE ȘI: Rețetă de compot de prune. Un preparat pentru iarnă, fără conservanți