Bulz ardelenesc după rețeta lui Chef Horia Manea. Cum să îl pregătești

De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 10.03.2025 la 10:18
Actualizat pe 10.03.2025 la 10:18
În episodul de astăzi de la Meniu de vedetă, Chef Horia Manea a propus un meniu complet, format dintr-un starter, supă cremă de linte, un fel principal, bulz ardelenesc, și un desert, ciocolată de casă.

Rețeta lui Chef Horia Manea de bulz ardelenesc
- Rețeta lui Chef Horia Manea de bulz ardelenesc
- Cum să îl pregătești
Supă cremă de linte
- 250 gr. linte roşie
- 1 morcov
- 1 ceapă
- 1 cartof
- 2 căţei de usturoi
- 1 roşie
- Chimion măcinat
- Boia dulce
- Sare
- Piper
- Apă
- Zeamă de lămâie
- Măsline
- Ardei iute
- Pătrunjel
Se căleşte ceapa. Se adaugă usturoiul şi roşiile. Se asezonează cu boia dulce, sare, piper şi chimion. Ulterior, se adaugă sosul de roşii, morcovii şi cartofii. Se lasă la fiert aproximativ un minut, după care se adaugă lintea roşie şi apa. Se lasă la fiert încă 15 minute. Se mută într-o oală şi se amestecă sub blenderul vertical
Bulz ardelenesc
- 400 gr. mălai
- 1 L apă
- Sare
- Brânză de burduf
- Caşcaval afumat
- Kaizer
- Cârnat
- Unt
Într-o tavă tapetată cu unt, se adaugă un strat de mămăligă, peste care se presară caşcaval afumat, bacon, brânza de burduf şi încă un strat de mămăligă. Se lasă la cuptor 10-15 minute, la 180 de grade.
Ciocolată de casă
- 500 gr. lapte praf
- 250 gr. zahăr
- 150 ml. apă
- 100 gr. unt
- 50 gr. cacao
- 10 gr. zahăr vanilat
- Sare
- Nuci
- Stafide
Apa cu zahărul se lasă la fiert până la temperatura de 115 grade. Se adaugă untul şi, ulterior, se încorporează pudra de cacao şi laptele praf. La final, se adaugă nuca măcintă şi stafidele. Compoziţia se lasă la frigider pentru 30 de minute.
Citește și: Cele mai bune spaghete cu sos roşu! Chef Horia Manea le-a transformat într-un preparat savuros