Diferența dintre gripă și coronavirus. Medicul Ion Ștefan, la „Acces Direct”: „Nu sunt deosebiri esențiale” / VIDEO
Publicat pe 12.03.2020 la 18:48 Actualizat pe 12.03.2020 la 18:49
În încercarea de a ști dacă se confruntă cu noul coronavirus sau cu gripa sezonieră, mulți oameni se întreabă care este diferența dintre cele două viroze. Deși studiul asupra temutului COVID-19 este încă în plină desfășurare, s-au tras deja niște concluzii importante.
În încercarea de a ști dacă se confruntă cu noul coronavirus sau cu gripa sezonieră, mulți oameni se întreabă care este diferența dintre cele două viroze. Deși studiul asupra temutului COVID-19 este încă în plină desfășurare, s-au tras deja niște concluzii importante.
Lt. col. dr. Ion Ștefan, Șeful Secției Clinice Boli Infecțioase din Spitalul Militar, a făcut o primă precizare semnificativă. În timp ce gripa trece, în general, cam în șapte zile, nu același lucru se poate spune și despre COVID-19, care s-a constat că trece cam în 14 zile - aproape dublu față de virusul gripal.
Medicul Ion Ștefan: „Nu sunt deosebiri esențiale”
La „Acces Direct”, dr. Ion Ștefan a precizat că nu există diferențe uriașe între coronavirusuri și virusul gripal, ambele fiind de natură virală.
„Gripa este tot o viroză. Se numește gripă pentru că este determinată de virusul gripal. Infecția cu coronavirus este, de asemenea, o viroză. Se poate numi coronaviroză. Din punctul acesta de vedere, nu sunt deosebiri esențiale. Coronavirusurile clasice erau niște virusuri banale care determinau, în general, rinite: guturaiul, răceala comună”, a precizat specialistul.
Dar unde apare, atunci, distincția? În cazul noul coronavirusului, se vorbește despre o tulpină mai agresivă, generată de mutațiile produse de trecerea de la animal la om.
„Acesta beta-coronavirusuri, din care face parte și acest SARS-COV2, sunt virusuri de proveniență animală. Inițial, s-au dezvoltat la animal. Se pare că la lilieci și apoi au căzit cazuri de intermediar (...) la pangolini și șerpi. Această trecere de la animal la om a produs mutații la aceste virusuri, care și-au schimbat comportamentul. Au devenit mai agresive”, a mai explicat dr. Ion Ștefan.
Comparativ cu SARS și MERS, alte două tipuri de coronavirusuri care au făcut ravagii în trecut, COVID-19 s-a dovedit a fi mai puțin agresiv. În timp ce SARS avea o rată a mortalității de peste 10%, iar MERS de peste 33%, cifrele arată că noul coronavirus prezintă o rată de 2%. Însă, medicul Ștefan Ion pune la îndoială cifrele oficiale comunicate de China, invocând exemplul Italiei, unde se moare la un ritm alarmant.
„Față de SARS și MERS, noul coronavirus nu este neapărat mai agresiv. De astă dată, fatalitatea pare să fie mai modestă, dacă dăm credit cifrelor de la chinezi. Dar dacă adunăm cifrele din Italia, pare să fie mai mare”, a spus dr. Ion Ștefan, la „Acces Direct”.