Fenomen rar pe cer. Nori asemănători cu OZN-uri, surprinși deaspura muntelui Etna: „Inele de fum vulcanic...” / FOTO
Publicat pe 06.04.2024 la 20:02 Actualizat pe 06.04.2024 la 20:02
Fenomenul rar pe cer a captat atenția locuitorilor din apropierea Muntelui Etna din Sicilia, Italia. Imagini uluitoare cu nori ce păreau asemănători cu OZN-uri au fost surprinse deasupra acestui vulcan activ, stârnind curiozitatea și fascinația atât a localnicilor, cât și a cercetătorilor. Oamenii din zonă au fost martorii unui spectacol natural remarcabil.
- Spectacol rar pe cer
- Nori asemănători cu OZN-uri
Un spectacol rar pe cer a surprins locuitorii din apropierea Muntelui Etna din Sicilia, Italia, în dimineața zilei de 5 aprilie 2024. Maria Liotta, din Bronte, a capturat o serie de fotografii uluitoare din propria ei casă, arătând un fenomen bizar ce a stârnit imaginația și curiozitatea localnicilor și a cercetătorilor deopotrivă.
Spectacol rar pe cer
Ceea ce părea a fi nori ce imitau forme de OZN-uri, s-au dovedit a fi "inele de fum vulcanic", un fenomen văzut rar și doar în condiții atmosferice specifice.
Aceste inele au apărut de pe Muntele Etna, cel mai activ vulcan din Europa, ridicându-se la impresionanta înălțime de 11.000 de picioare deasupra insulei Sicilia, în mijlocul Mării Mediterane.
Etna, cunoscut pentru erupțiile sale frecvente și istoria sa îndelungată de peste 3.500 de ani, continuă să surprindă și să fascineze cu spectacolele sale naturale. Modul în care se formează aceste inele de fum a fost mult timp o enigmă pentru cercetători, necesitând o combinație unică de factori atmosferici și activitate vulcanică.
Contrar aparențelor, aceste inele nu sunt formate din fum propriu-zis, ci din gaze vulcanice fierbinți care sunt eliberate brusc din orificiile de ventilație, într-un impuls scurt.
Aceste gaze sunt proiectate rapid în sus, creând un nor similar cu urmele lăsate de avioanele cu reacție.
Deși inelele de fum sunt cunoscute la vulcani din întreaga lume, astfel de afișaje ca cel surprins de Maria Liotta sunt extrem de rare și oferă o privire captivantă în complexitatea și frumusețea naturii în mișcare.
Muntele Etna este cel mai activ vulcan din Europa
Muntele Etna se distinge nu numai prin înălțimea sa impunătoare, ci și prin activitatea sa vulcanică, consolidându-și reputația drept cel mai activ vulcan din Europa.
Situat deasupra pitorescului oraș Catania de pe insula Sicilia, acest vulcan monumental se înalță de aproximativ jumătate de milion de ani, fiind martorul unei perioade de erupții începute în 2013 și încă în desfășurare.
Etna a fost teatrul unor spectacole vulcanice diverse, de la explozii violente până la scurgeri masive de lavă, captivând atenția și fascinația oamenilor de-a lungul secolelor. C
Cu peste 25% din populația Siciliei locuind pe pantele sale, Muntele Etna nu doar domină peisajul insulei, ci și furnizează resurse esențiale, atât prin solul său vulcanic fertil, care susține agricultura, cât și prin fluxul constant de turiști care vin să admire și să înțeleagă forța naturii.
Citește și: Fenomen rar pe cerul din Arad. Norii shelf-cloud au anunțat o furtună violentă în vestul țării / FOTO