Rețetă de friptură de vită cu sos de vin roşu. Preparatul vedetă de pe masa de Crăciun, prezentat și gătit de Janni Alexandridis
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 23.12.2024 la 16:20
Actualizat pe 23.12.2024 la 16:21
Românii pregătesc preparatele pentru masa de Crăciun. Fripturile sunt aproape indispensabile, astfel că Janni Alexndridis îți prezintă o rețetă de friptură de vită cu sos de vin roșu. Iată de ce ingrediente ai nevoie și când trebuie să adaugi vinul.
- Când se adaugă vinul roșu în friptura de vită
- Janni Alexandridis îți prezintă rețeta pas cu pas
Episodul de astăzi vă propune un meniu complet, format dintr-o garnitură de cartofi rumeniţi cu rozmarin, un fel principal, friptură de vită cu sos de vin roşu, și un desert, tiramisu reinterpretat (pentru Crăciun).
Ingrediente starter- cartofi rumeniţi cu rozmarin
- cartofi
- ulei măsline
- rozmarin
- usturoi
- boia
- pătrunjel
Într-o tavă pentru cuptor, se adaugă cartofii cu coajă tăiaţi în jumătăţi. Se marinează cu ulei de măsline, usturoi, boia, sare, piper, cimbru. Se amestecă şi se laasă în cuptor la 180 de grade, 30 minute.
Ingrediente fel principal- friptură de vită cu sos de vin roşu
- friptură de vită
- ceapă
- vin roşu
- unt
- piper
- sare
- făină
Cranea se lasă la marinat cu sare. Ulterior, se prăjeşte timp de 2-3 minute pe fiecare parte. La final, se adaugă cimbru, unt şi usturoi. După ce s-a prăjit suficient în sos, se scoate din tigaie. În sosul rămas, se caramelizează ceapa. După ce s-a rumenit, se adaugă o lingură de făină. După aproximativ un minut, se toarnă un pahar de vin roşu, zahăr brun şi un praf de sare. Atunci când sosul devine cosnsistent, se adaugă sos de soia şi o unt rece. Se amestecă, se stinge focul şi se serveşte alături de friptura de vită.
Ingrediente desert- tiramisu reinterpretat (pentru Crăciun)
- mascarpone
- ouă
- scorţişoară
- biscuiţi
- zahăr
- fructe
Pentru aluat, se vor folosi 5 gălbenuşuri, 5 linguri de zahăr şi scorţişoară. Se amestecă. Ulteior, se adaugă 500 g mascarpone, pas cu pas, până se încorpozează. Crema se pune într-un posh şi se lasă la rece. Tot într-un posh, se adaugă biscuiţii şi se „zdrobesc”.
Într-o farfurie, pentru plating, se adaugă crema, peste care se presară pudra de biscuiţi. Se serveşte alături de fructele favorite.
Citește și: Rețeta lui Janni Alexandridis de pui thailandez cu busuioc și orez. Care e secretul pentru o carne fragedă