Rețeta lui Chef Janni de frigărui de vită. Cum să le prăjești pentru a obține o crustă uniformă
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 18.11.2024 la 12:54
Actualizat pe 18.11.2024 la 12:54
În ediția de astăzi a emisiunii Meniu de vedetă, Chef Janni a propus propune un meniu întreg, format dintr-un starter, tartar de somon cu cremă de brânză, un fel principal, frigărui de vită şi un desert, posset de lămâie cu crustă de zahăr ars.
- Cum să faci cele mai bune frigărui de vită
- Dacă le prăjești ca chef Janni, vei obține o crustă uniformă
Ingrediente starter-tartar de somon cu cremă de brânză
- 200 g somon afumat
- 1 ceapă verde
- 50 g mărar
- 1 lămâie
- ulei de măsline
- piper
- sare
- 10 g hrean
- brânză
- busuioc
- pătrunjel
- 2 felii pâine
Mod de preparare:
Somonul se taie fin. Se adaugă ceapă verde tăiată mărunt. Partea albă se folosește pentru tartar, iar frunzele, pentru plating. Frunzele se lasă în apă pentru a se „încreţi” şi pentru mai mult gust. Peste somon şi ceapă se adaugă şi mărar. Pentru o notă fresh, se adaugă o linguriţă de hrean, coajă de lămâie, piper măcinat, un praf de sare şi ulei de măsline. Se amestecă totul şi se acoperă cu folie. Se lasă la rece.
Pentru crema de brânză, se vor folosi 2-3 linguri mari de brânză cremoasă, mărar, pătrunjel, busuioc proaspăt, piper măcinat, ulei de măsline, hrean şi zeamă de lămâie. Se amestecă totul şi se lasă în frigider.
Între timp, se prăjeşte în unt , la foc mic, miezul de pâine. După ce este gata, se aşează pe o farfurie, se adaugă somonul, crema de brânză şi ceapa verde. Pentru un aspect estetic şi mult gust,, se adaugă şi un mix de ierburi: mărar, pătrunjel şi busuioc.
Ingrediente fel principal- frigărui de vită
- 300 g antricot de vită
- 2 cepe roșii
- 2 ardei grași
- 1 cățel de usturoi
- 30 g boia afumată
- 15 g sare
- ulei de măsline
Mod de preparare:
Pentru început, se pregătește carnea de vită. Se taie în cubulețe pentru frigărui. Se adaugă într-un bol și se marinează cu sare, usturoi, boia afumată și ulei de măsline. Între timp, se pregătesc și legumele. Ardeii și cepele se taie tot în cubulețe pentru frigărui. Se formează frigăruile; câte o bucată de carne, una de ardei, una de ceapă. Se prăjesc la foc mare şi se apasă, cu o furculiţă, în tigaie, pentru o crustă uniformă.
Ingrediente desert- posset de lămâie cu crustă de zahăr ars
- 4 lămâi
- 500 ml smântână pentru frișcă
- 130 g zahăr
Mod de preparare:
Pentru început, se taie cele 4 lămâi pe jumătate. Se separă pulpa de coajă. Pulpa va fi folosită pentru zeamă, iar coaja pentru plating. Pentru cremă, cu ajutorul unei site, se storc pulpele de lămăie într-un bol. Apoi, compoziția se pune pe foc, se adaugă 500 ml smântână pentru frișcă, 130 g zahăr și coajă de lămâie.. Se amestecă totul cu un tel și se lasă la fiert, la foc mic, aproximativ 10 minute.
Într-o tavă, se așează cojile de lămâie, în interiorul cărora se toarnă crema. Se lasă la frigider pentru 2 ore.
La final, se ornează cu zahăr brun. Se caramelizează cu ajutorul unui arzător şi desertul este gata de servit.