„Tu trebuie să fii fericit. Partenerul vine şi-ţi pune cireaşa pe tort, dar tu trebuie să ai tortul.” Angela Nuţu şi Eugen Popa, sfaturi despre cum se antrenează fericirea

De Andreea Stancescu.
Publicat pe 14.04.2025 la 11:28
Actualizat pe 14.04.2025 la 11:28
Într-o nouă ediție a emisiunii „Lumea nevăzută”, Dana Bălaceanu aduce în prim-plan una dintre cele mai căutate, dar și greșit înțelese stări umane: fericirea. Ce este fericirea? Cum o putem trăi cu adevărat și de ce pare atât de greu de atins în viața de zi cu zi? Răspunsurile vin dintr-o conversație profundă și plină de sens alături de Angela Nuțu, psihoterapeut și doctor în științe medicale, și Eugen Popa, coach, trainer și Președintele Asociației de Hipnoză.
- Angela Nuţu şi Eugen Popa, sfaturi despre cum se antrenează fericirea
- Emisiune difuzată sâmbătă de la ora 14:00 pe Antena Stars
Emisiunea explorează ce înseamnă să fii fericit nu doar în momentele bune, ci și în cele mai dificile, cum ne influențează conștiința de sine felul în care ne raportăm la viață și de ce căutarea fericirii în afara noastră este adesea o iluzie. „Nu am putea să recunoaştem fericirea şi bucuria, dacă nu ar exista alternanţa momentelor mai puţin fericite, chiar dacă noi fugim de ele. […] Fericirea se învaţă şi se antrenează. […] Ne putem, găsi mai uşor fericirea în momentul când conştientizăm că, indiferent de locul în care ne aflăm, de rolul social sau de puterea pe care o avem, noi pentru că existăm, avem această capacitate de a ne manifesta şi ne stă în putere să alegem cum manifestăm şi cum contribuim. ”, spune Angela Nuțu.
Eugen Popa completează ideea și subliniază importanța asumării propriei stări de bine: „Fericirea este un dar, dar oamenii se așteaptă ca acest dar să le fie oferit de altcineva. Puțini realizează că darul și-l pot face singuri. Conștiința de sine este și ea un dar, și cu cât un om este mai conștient de sine, cu atât tinde să se apropie mai mult de această stare de fericire.”
Discuția merge mai departe către ideea că fericirea nu trebuie să fie condiționată de o relație, de carieră sau de statut. Fericirea autentică pornește din interior, iar ceilalți nu pot decât să o completeze. „Partenerul nu te poate face fericit. Ci îţi amplifică fericirea care este deja la tine. Tu trebuie să fii fericit. Partenerul vine şi-ţi pune cireaşa pe tort, dar tu trebuie să ai tortul.”, a mai spus Eugen Popa.