Interviu emoţionant cu Sebastian Papaiani! "Am fost prea sărac să mai..."
Publicat pe 27.09.2016 la 09:56 Actualizat pe 27.09.2016 la 10:11
Într-un interviu acordat pentru agerpres.ro în anul 2010, Sebastian Papaiani a vorbit cu lux de amănunte despre cariera lui, dar şi despre ce ar alege dacă ar fi să o ia de la capăt.
Într-un interviu acordat pentru agerpres.ro în anul 2010, Sebastian Papaiani a vorbit cu lux de amănunte despre cariera lui, dar şi despre ce ar alege dacă ar fi să o ia de la capăt.
Întrebat dacă ar alege altă carieră dacă ar fi să o ia de la capăt, Sebastian Papaiani a fost sincer: "Cu sufletul da, dar cu mintea mai puțin. Am fost prea sărac să mai doresc încă o dată acest lucru, și săracul întotdeauna e umilit și umilitul este considerat prost. Așa i se spune: "Bă, ce prost ești!".
Marele actor iubirea să îi înveţe pe tineri despre arta teatrului şi a filmului. "Îmi place să-i învăț, mai ales dacă văd că au talent, pentru că talentul nu ți-l dă nicio școală din lume, nicio facultate, niciun institut, nu ți-l dă nici Moș Crăciun, talentul este ca banul: îl ai sau nu. Deci, dacă văd că unui tânăr îi place să joace și are talent îl ajut", spunea Sebastian Papaiani.
Sebastian Papaiani a fost un actor român. A decedat pe data de 27 septembrie 2016. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, promoția 1960. În 1961, și-a făcut debutul în producția cinematografică ''Purgatoriul nr. 5'', însă calea spre marea carieră i-a fost deschisă de întâlnirea cu regizorul Geo Saizescu, care l-a distribuit în rolul lui Păcală, în filmul cu același nume (1974). Actor complet, complex și deosebit de talentat, și-a câștigat popularitatea și simpatia publicului, prin rolurile de comedie, dar și prin cele în care a abordat și registre mai grave.
Dintre piesele jucate pe scena Teatrului Odeon (fost Giulești) menționăm: ''Astă seară se joacă fără piesă'' de Luigi Pirandello, în regia lui Alexa Visarion, ''Domnișoara Nastasia'' de Gh. M. Zamfirescu, în regia lui Horea Popescu, ''Livada cu vișini'' de Cehov, regia Sorin Militaru, ''Să nu-ți faci prăvălie cu scară'' de Eugen Barbu, regia Sanda Manu și multe altele. Din bogata filmografie a îndrăgitului actor menționăm: ''Un surâs în plină vară'' (1963, regia Geo Saizescu; premiat la Mamaia, în 1964), ''B.D. intră în acțiune'' (regia Mircea Drăgan, 1970), ''Ciprian Porumbescu'' (regia Gheorghe Vitanidis, 1972), ''Cu mâinile curate'' (1972) și ''Ultimul cartuș'' (1973), în regia lui Sergiu Nicolaescu, ''Ștefan cel Mare-Vaslui 1475'' și ''Frații Jderi'' (regia Mircea Drăgan, 1974).
Locuia împreună cu soția sa Marcela la Gruiu, într-o casă cu grădină, plină de pomi, flori și animale domestice, pe care a cumpărat-o în 2006, după ce a văzut și admirat casa și grădina prietenului său de-o viață, regretatul actor Ștefan Iordache.
R.P.