Motivul pentru care trebuie să consumi semințe de in. Ce beneficii au acestea asupra organismul uman
Publicat pe 28.08.2022 la 22:15 Actualizat pe 28.08.2022 la 22:15
Semințele de in sunt o sursă bună de fibre dietetice și acizi grași esențiali. Fibrele din acestea se găsesc în principal în coajă. Consumate înainte de masă, ele diminuează senzația de foame.
- Motivul pentru care trebuie să consumi semințe de in
- Consumate înainte de masă, ele diminuează senzația de foame
Ce beneficii au semințele de in asupra sănătății
Semințele de in sunt bogate în:
-vitamine și minerale, inclusiv vitaminele din grupul B, magneziu și mangan;
-fibre;
-fitochimicale, inclusiv mai mulți antioxidanți puternici, cum ar fi lignanii;
-acizi grași Omega 3.
Semințele de in sunt o sursă excelență de acid alfa-linolenic. Uleiul din acestea este format în mare parte din acid alfa-linolenic. Acest ulei este de cinci ori mai bun decât uleiul de nucă sau canola.
Ajută la scăderea colesterolului din sânge și reglează nivelul de zahăr din sânge. Fibrele din semințele de în influențează acțiunea colesterolului și împiedică absorbția acestuia în organism, susțin cercetătorii. Fibele solubile din ele scad colesterolul și contribuie la prevenirea acumulării de plăci în artere.
Ajută la subțierea sângelui. Ele reduc astfel riscul de ateroscleroză. Acest lucru poate reduce tensiunea arterială, previne apariția accidentului vascular cerebral și atacul de cord.
Luptă împotriva cancerului. Studiile au arătat că semințele de in au un rol important în lupta împotriva cancerului. Aceste beneficii sunt rezultatul concentrației ridicate de lignani, care inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase.
Încetinește pierderea osoasă. În urmă unor studii realizate pe șobolani care sufereau de diabet zaharat, s-a constatat o încetinire a pierderii masei osoase, după ce animalele au fost hrănite cu semințe de in. Efectul benefic a fost atribuit concentrației ridicate de acizi grași, existente în semințele de in.
Controlul greutății. Prin consumul semințelor de In, sățietatea se instalează mai rapid și este menținută o durata mai lungă de timp. Mâncați semințe de în cu 30 de minute înainte de mese pentru a va controla apetitul.
Îmbunătățirea sănătății digestive. Fibrele din compoziția semințelor de in ameliorează constipația și reglează tranzitul intestinal.
Creșterea imunității. Semințele de in conțin substanțe care reduc inflamația și permit sistemului imunitar să funcționeze mai bine. Semințele de in pot estompa simptomele tulburărilor autoimune, cum ar fi artrită reumatoidă, psoriazis, lupus.
Cine trebuie să se ferească de consumul de semințe de în
Există și persoane, cu diferite afecțiuni, ce nu au voie să consume aceste semințe. Persoanele care suferă de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn, trebui să le evite. Femeile însărcinate și mamele care alăptează nu ar trebui să consume semințe de in. De altfel, femeile care suferă de fibrom, endometrioza sau boală ovarului polichistic.
Bărbații care au un risc crescut de apariție a cancerului de prostată vor exclude din dietă semințele de in.
Este important să aveți aprobarea medicului înainte de a adaugă semințele de in în regimul dumneavoastră alimentar.