Primele reacții ale presei internaționale în fața decesului Regelui Mihai au început să curgă.
ABC News și SFGate sunt printre primele publicații care au raportat tragicul eveniment.
"Casa Regală a României a raportat că fostul Rege Mihai, care a condus România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a murit în Elveția la vârsta de 96 de ani," informează publicația ABC News.
Daily Mail notează lupta pentru viață pe care regele a purtat-o îndelung, menționând bolile care l-au măcinat și care l-au forțat să se retragă din lumina publicului.
Atlanta Journal Constitution vorbește și despre viața tumultoasă a monarhului în raportarea lor.
The New York Times a publicat un articol care descrie în detaliu viața fascinantă a regelui. "Regele Mihai al României, ultimul lider de stat supraviețuitor al celui de-al Doilea Război Mondial, căruia i-a fost atribuită salvarea preventivă a mii de vieți atunci când, la vârsta de 22 de ani, a avut îndrăzneala să aresteze dictatorul țării, o păpușă a lui Hitler, a murit Marți la casa acesutuia din Elveția," scrie publicația în introducerea articolului.
Alte publicații care au raportat decesul sunt Reuters, Washington Post, BNO News, și BBC.
REGELE MIHAI A MURIT. Regele Mihai a trăit ultimele clipe la reşedinţa sa din Elveţia, înconjurat de familie. La căpătâiul său a vrut să meagă şi nepotul său, fostul Principe Nicolae, care a fost împiedicat de Casa Regală să îl vadă pe Regele Mihai. Casa Regală l-a acuzat că a foțat ușa casei Majestății Sale din Elveția, lunându-se la bătaie cu angajații după ce nu i s-a permis accesul la căpătâiul regelui.
”Regret enorm că aceste comunicate de presă ale Casei Regale lezează profund, mai ales în aceste momente grele, imaginea a ceea ce ar trebui să însemne Casa Regală a României, a istoriei acesteia, a valorilor morale și a ținutei demne pe care bunicul meu și înaintașii lui au încercat mereu să le trăiască și să le păstreze.
Eu, Nicolae, am vrut doar să îmi vad bunicul și să îmi iau rămas, într-un mod liniștit, respectuos, așa cum este creștinește. Nu am fost lăsat nici acum, nici în alte dăți când am vrut să îl vad. Nici măcar în perioada exilului, noi, bunic și nepot, nu am fost despărțiți și amândoi am prețuit această legătură de sânge. Cunoscându-l atât de bine, nu cred că el este cel care a decis ca noi să nu ne mai vede. Dimpotrivă, știu că și-ar fi dorit foarte mult.", spunea Nicolae. Vezi aici reacţia lui integrală, după ce a fost împiedicat să îl vadă pe Regele Mihai, înainte să moară.
REGELE MIHAI A MURIT. Zilele trecute, Principesa Margareta a luat parte la Seara Regală a Corpului Diplomatic, acolo unde a adresat un mesaj ambasadorilor.
REGELE MIHAI A MURIT. Principesa Margareta a vorbit și despre starea de sănătate a Regelui Mihai şi a spus că starea de sănătate a Majestăţii sale pălește.
„De-a lungul vieţii mele, farul luminos a tot ce am înfăptuit a fost tatăl meu; ori de câte ori m-am întrebat ce cale să iau, nu a trebuit decât să mă uit la acel far şi să primesc răspunsul corect. Sănătatea Majestăţii Sale păleşte. Dar în seara aceasta, fac în faţa tuturor românilor legământul că lumina călăuzitoare a Regelui, farul unei Românii drepte şi îndreptăţite, nu se va stinge niciodată”, a spus Principesa Margareta la un post de televiziune, cu câteva zile înainte ca Regele Mihai să moară.
REGELE MIHAI A MURIT. Ultima dorinţă a Regelui Mihai
De ani de zile, monarhul încerca să intre în posesia unor proprietăţi care au aparţinut familiei regale. Vezi aici care a fost ultima dorinţă a Regelui.
REGELE MIHAI A MURIT. Averea lăsată de Regele Mihai
Majestatea Sa Regele Mihai I, gonit din țară de autoritățile comuniste pe 3 ianuarie 1948, a rămas, după abdicarea din 30 decembrie 1947, și fără averea pe care o deținea în nume propriu sau în numele Casei Regale a României. După Revoluția din 1989 însă, Regele Mihai a început, încet-încet, conform legilor în vigoare, să recupereze bunurile confiscate abuziv de regimul comunist. VEZI AICI CE AVERE A LĂSAT REGELE MIHAI.