Adevăratul motiv pentru care Cristi Borcea a fost săltat de DIICOT! Anunţul făcut de procurori
Publicat pe 02.11.2018 la 18:40 Actualizat pe 02.11.2018 la 19:06
În urmă cu puţin timp, Cristi Borcea a fost săltat de DIICOT şi dus la audieri după 12 ore de percheziţii domicilare. Într-un comunicat, procurorii au explicat adevăratul motiv pentru care fostul acţionar de la Dinamo se confruntă din nou cu probleme.
În urmă cu puţin timp, Cristi Borcea a fost săltat de DIICOT şi dus la audieri după 12 ore de percheziţii domicilare. Într-un comunicat, procurorii au explicat adevăratul motiv pentru care fostul acţionar de la Dinamo se confruntă din nou cu probleme.
Percheziţiile care au avut loc la domiciliul lui Cristi Borcea au ca scop un grup infracţional cu legături în spălarea de bani şi evaziune fiscală. Prejudiciul în acest caz este de 40 de milioane de lei. Alături de alţi bărbaţi, Cristi Borcea ar fi disimulat transferul banilor rulaţi în "cascadă".
"S-a reţinut că sumele înregistrate de firmele “partenere” cu titlu de cheltuieli nu îndeplineau cerinţele legale pentru a fi deductibile fiscal, din probele administrate în cauză rezultând astfel că operaţiunile erau fictive. Pentru a evita obligaţiile de la plata TVA şi a impozitului pe profit aferent încasărilor realizate prin intermediul societăţilor comerciale deţinute, membrii grupului infracţional au recurs la constituirea unor circuite de tip ”suveică”, firmele din componenţa acestora fiind controlate prin interpuşi şi având comportament de tip fantomă.
În mod concret, firmele controlate de către suspecţi au declarat livrări fictive către alte firme controlate din circuit, sumele aferente fiind ulterior transferate succesiv prin mai multe asemenea societăţi şi direcţionate către alte firme controlate de către aceştia sau alţi membri ai grupului infracţional sau către conturi bancare personale (...) Prejudiciul creat prin activitatea infracțională este estimat la suma de 40.000.000 de lei iar suma totală supusă procesului de spălare este de aproximativ 90.000.000 lei.
Probele administrate în cauză au relevat existenţa unui al doilea circuit de tranzacţionare cu caracter evazionist creat de un nucleu comun de societăţi beneficiare ale sumelor de bani (din primul circuit) şi care constau în derularea unor relaţii comerciale fictive în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat prin operaţiuni (distincte de cele rezultate din primul circuit) realizate de două societăţi comerciale cu alte trei societăţi, circuit urmat similar prin operaţiuni succesive de spălare (prin transferuri financiare interne sau externe respectiv retrageri de numerar), în scopul obţinerii produsului final infracţional.", se arată în comunicatul DIICOT.
Avocatul lui Cristi Borcea, Pavel Abraham, a dat declaraţii
"Au fost chemate mai multe persoane pentru a fi audiate, în calitate de suspecţi sau chiar inculpaţi. N-am mandatul clienţilor mei şi sunt foarte mulţi. Până în acest moment, pe domnul Borcea nu îl am. Erau nişte afaceri comerciale în care se percepea un comision de o animită persoană care nu îşi îndeplinea obligaţiile prevăzute de stat. Precizez că cel puţin clienţii pe care îi reprezint eu şi-au plătit toate obligaţiile faţă de stat. Şi TVA şi impozit pe profit şi în această calitate ei participă la proces, dat fiind faptul că o persoană din Republica Moldova nu şi-a îndeplinit obligaţiile fiscale faţă de stat. Domnul Borcea nu va fi reţinut şi ulterior arestat, dat fiind şi faptul că a trecut o mare perioadă de timp din momentul în care se presupune că faptele s-au săvârşit. Acum, după atât timp, să presupui că ar fi o problemă cu privire la ele, cred că nu ar fi normal", a declarat prin intervenţie telefonică la Antena 3, Pavel Abraham.
Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
A.O.