Homepage » Monden » Showbiz intern » Amenzi de peste 150.000 de lei pentru clinica unde se trata Petrică Mâțu Stoian. Direcția de Sănătate Publică transmite comunicatul oficial

Amenzi de peste 150.000 de lei pentru clinica unde se trata Petrică Mâțu Stoian. Direcția de Sănătate Publică transmite comunicatul oficial

Razvan Paltin

De Razvan Paltin.
Publicat pe 17.11.2021 la 15:14 Actualizat pe 17.11.2021 la 15:16

În urma numeroaselor nereguli găsite în clinica unde se trata Petrică Mâțu Stoian, Direcția de Sănătate Publică Caraș Severin a aplicat mai multe amenzi ce ajung la valoarea de peste 150.000 de lei. Printre lucrurile descoperite în unitatea medicală se numără faptul că nu exista autorizație privind internarea pacienților.

petrica matu stoian inmormantare

Moartea lui Petrică Mâțu Stoian a lăsat multe semne de întrebare

arhiva

  • Clinica a primit o amendă uriașă în urma neregulilor
  • Petrică Mâțu Stoian făcea terapie hiperbară în unitatea medicală

În urma morții lui Petrică Mâțu Stoian s-a deschis un caz penal pentru ucidere din culpă, asta deoarece decesul său a lăsat mai multe semne de întrebare. Acum Direcția de Sănătate Publică din Caraș Severin a organizat mai multe controale în clinica unde artistul se tratata și de unde a plecat de urgență la spital.

Amenzi de peste 150.000 pentru clinica unde se trata Petrică Mâțu Stoian

Ca urmare a investigațiilor din unitatea medicală, s-a stabilit că în interior erau mai multe nereguli, potrivit comunicatul oferit de DSP, iar din acest motiv s-a decis aplicarea unei amenzi de peste 150.000 de lei pentru clinica cu pricina.

”În urma evoluției nefavorabile și, în final, a regretabilului deces al domnului Petru Mîțu, survenit la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, sâmbătă, 6 noiembrie 2021, Direcția de Sănătate Publică a Județului Caraș-Severin s-a autosesizat iar directorul executiv al instituției a emis dispoziția 67 din data de 8 noiembrie 2021, prin care s-a stabilit componența unei echipe de control de la nivelul direcției, care include medici specialiști ai Direcției și inspectori sanitari.

Astfel, echipa de control care a verificat circumstanțele conduitei medico-sanitare ale pacientului Petru Mîțu, admis inițial pentru terapie hiperbară în camera hiperbară a Clinicii din județul Caraș-Severin, s-a axat în ce privește acțiunile de control, pe perioada 5 – 12 noiembrie 2021. Suntem acum în măsură să vă prezentăm elemente relevante din raportul de control al comisiei, în limita competențelor DSP Caraș-Severin”, se arată în comunicat.

Întreaga comisie a analizat tot parcursul venirii lui Petrică Mâțu Stoian în unitatea medicală, felul în care s-au desfășurat lucrurile, cum a fost internat, ce alimente a consumat, condițiile de igienă și îndeplinirea tuturor normelor medicale.

”Comisia de control a verificat mai multe aspecte: identificarea traseului pacientului și verificarea condițiilor acordării asistenței medicale pentru pacient; îndeplinirea condițiilor de legalitate ale structurilor medicale implicate; îndeplinirea condițiilor de legalitate în practica medicală a medicilor și personalului care au gestionat starea pacientului, urmând, apoi, concluziile și luarea măsurilor legale.

Controlul s-a desfășurat în două etape: în prima etapă, comisia formată dintr-un medic din cadrul Compartimentului Asistență Medicală și Programe de Sănătate și doi inspectori sanitari din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică s-au deplasat în Comuna Sasca Montană, acolo unde se afla sediul clinicii.

Clinica deține trei autorizații eliberate de DSP Caraș-Severin: una pentru medicina hiperbară – 090/14.12.2020, o autorizație sanitară de funcționare pentru cabinet medicină internă – 038/07.05.2021 și o autorizație sanitară de funcționare pentru punct recoltare probe biologice – 087/03.12.2020”, se mai arată în comunicat.

Nu se aflau medici în unitatea medicală în timpul controlului

S-a stabilit că în urma controalelor nu se aflau medicii în clinică, deși trebuiau să fie la program. Totodată acordul și consultul medicului pentru tratamentul hiperbaric sunt realizate online.

”Deși Clinica funcționează cu un medic specialist în specialitatea psihiatrie care deține atestat de studii complementare în medicina hiperbară eliberat de Ministerul Sănătății, cinci asistenți medicali, un medic primar de medicină de familie și un medic cu specialitatea ORL, la ora și data controlului (10.11.2021, ora 15.55), medicii nu erau prezenți în unitate, deși aceștia trebuia să se afle acolo, conform orarului afișat, între orele 13 și 18.

Trebuie menționat că, la nivelul Clinicii, acordul și consultul medicului pentru tratament hiperbaric sunt realizate online iar supravegherea pe perioada terapiei se face de către medici cu care unitatea a încheiat contracte de prestări servicii. Ședința durează 70 de minute, incluzând compresia și decompresia.

În data de 5 noiembrie 2021, pacientul Petru Mîțu a fost admis pentru tratament de recuperare post Covid-19 și e cazat într-una din clădirile învecinate, reprezentând o facilitate de cazare. Evaluarea și admiterea la tratament au fost efectuate de medicul Matei Mircea Bogdan, medic specialist psihiatru, cu atestat în medicină hiperbară. Comisia de control nu a putut identifica datele la care au avut loc interacțiunile dintre pacientul Petru Mîțu și dr. Matei Mircea Bogdan, premergătoare admiterii la tratament”, arată comunicatul.

Nu s-au găsit documentele medicale solicitate de controlul DSP

”De asemenea, nu s-a putut identifica dacă și ce documente medicale au fost solicitate, în afara unui buletin tomografic realizat în 22.10.2021 la cererea pacientului, care evidențiază modificări ale celor două arii pulmonare. Pacientul este luat în evidență prin intermediul unei ”Foi de Observație Clinică Generală” (FOCG) care este un document-tip pentru unitățile sanitare cu paturi, în timp ce Clinica este autorizată ca și cabinet medical în ambulator. Mai mult, în fișă se menționează și ”data internării” , ca și cum ar fi vorba de o internare în spital iar antetul foii a rămas necompletat. Mai mult, foaia de observație era insuficient completată, fără niciun fel de investigații de laborator, mai ales fără o investigație aferentă tratamentului cu anticoagulante pe care îl urma pacientul.

Sintetizând, potrivit organelor de control, clinica funcționează ca și cum împreună formează o unitate sanitară cu paturi în care pacienții sunt internați iar Centrul de medicină hiperbară nu deține nici structura și nici personalul necesar. Supravegherea pacienților încetează, astfel, după ședințele de terapie hiperbară, eventualele complicații sau urgențe fiind lăsate pe seama Serviciului Județean de Ambulanță/SMURD”, mai prezintă documentul.

Momentul în care Petrică Mțu Stoian e trimis la spital

Documentul mai arată și detalii despre momentul în care Petrică Mâțu Stoian începe să se simtă rău și e transportat la spitalul Oravița, însă nu se menționează cu ce s-a efectuat transportul regretatului artist.

”În data de 06.11.2021, ora 3, pacientul Petru Mîțu este trimis la Spitalul Oravița, cu ”tuse sanguinolentă și cianoză periorală”. Nu se menționează cu ce s-a efectuat transportul. Potrivit constatărilor comisiei de control, la Spitalul Orășenesc Oravița atitudinea terapeutică și tratamentul administrat sunt în acord cu procedurile uzuale”, se mai spune.

Moartea lui Petrică Mâțu Stoian

”De acolo, pacientul Petru Mîțu este trimis la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, unde ajunge la ora 5.50 cu diagnosticul ”alveolită hemoragică”. I se stabilește, apoi, la Reșița, diagnosticul ”edem pulmonar acut mixt/ supradozaj dicumatinic/hemoptizie/status post Covid-19.” Cu toate că, potrivit comisiei de control, atitudinea terapeutică a personalului medical de la SJUR a fost adecvată, funcțiile vitale se prăbușesc și se constată decesul pacientului, la ora 20”, se mai arată în document.

A doua etapă a controlului

În a doua etapă a controlului s-a descoperit că în curtea unității medicale existau două autoturisme de tip ambulanță, însă se pare că acestea nu ar fi folosit-o pentru medicina de urgență, potrivit comunicatul.

”În a doua etapă a controlului, inspectorii sanitari au regăsit sintagma ”spitalizare” în documentele instituției, ceea ce, evident, contravine cu limitele autorizației sanitare deținute. În curtea imobilului existau două autoturisme de tip ambulanță inscripționate cu sigla Fundației Sfânta Irina dar, potrivit notelor de relații ale medicilor din clinică, aceștia nu practică acolo medicina de urgență. Unitatea de cazare are 45 de camere, cu 60 de locuri, în trei corpuri de clădire”.

În ceea ce privește grupurile sanitate, aici s-a descoperit că totul e în regulă, însă personalul de la blocul alimentar nu a putut prezența fișe de aptitudini pentru postul pe care îl au.

”Grupurile sanitare, lenjeria și cazarmamentul erau corespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar, spălate și dezinfectate cu o firmă de specialitate. Personalul de la blocul alimentar nu a putut prezenta fișe de aptitudine sau dovada absolvirii cursurilor de igienă și nici nu a respectat păstrarea probelor de alimente din mâncarea servită, pentru 48 de ore, conform legislației în vigoare. În plus, așa cum s-a văzut deja, Clinica nu respectă obiectul de activitate înscris în autorizația sanitară de funcționare.

În aceste condiții au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale, în valoare de 80.000 de lei: 30.000 de lei pentru nerespectarea de către personalul unității a protocoalelor și procedurilor medicale, 40.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizația sanitară de funcționare și 10.000 de lei pentru nepăstrarea probelor de alimente, conform legislației în vigoare. În același timp, s-au acordat măsuri și termene de remediere a deficiențelor, pe loc sau într-un termen dat, iar la expirarea acestor termene se vor efectua recontroale”, se arată în încheierea comunicatului DSP Caraș Severin.

Citește și: Reacția surorii lui Petrică Mâțu Stoian, după ce clinica unde se trata fratele ei a fost închisă: ”I s-au ars plămânii”

În articolul
Amenzi de peste 150.000 de lei pentru clinica unde se trata Petrică Mâțu Stoian. Direcția de Sănătate Publică transmite comunicatul oficial
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Israel a atacat Iran, Irak și Siria. Au fost lansate drone și rachete puternice. Se așteaptă un răspuns dur din partea Iranului / VIDEO
Stiri internationale • la 08:39
Israel a atacat Iran, Irak și Siria. Au fost lansate drone și rachete puternice. Se așteaptă un răspuns dur din partea Iranului / VIDEO
  • Israel a atacat Iran, după ce bmbardamentele de săptămâna trecută
  • Urmează un război dur în Orientul Mijlociu
Cine este Iulia Maria Creangă de la Chefi la cuțite. A fost prima concurentă jurizată din sezonul 13 / FOTO
Showbiz intern • la 08:30
Cine este Iulia Maria Creangă de la Chefi la cuțite. A fost prima concurentă jurizată din sezonul 13 / FOTO
  • Cine este Iulia Maria Creangă de la Chefi la cuțite, sezonul 13
  • Face parte din echipa lui Alexandru Sautner
Horoscop vineri, 19 aprilie 2024: Leii primesc vești bune
Horoscop zilnic • la 08:03
Horoscop vineri, 19 aprilie 2024: Leii primesc vești bune
  • Horoscopul zilei de vineri, 19 aprilie 2024
  • Ce ne-au pregătit astrele pentru ziua de vineri
  • Vezi cum stai în materie de bani, dragoste, sănătate și noroc
Un bărbat de 33 de ani a murit, subit, în timpul unui zbor către Italia. Urma să devină tată peste câteva luni
Stiri interne • la 00:15
Un bărbat de 33 de ani a murit, subit, în timpul unui zbor către Italia. Urma să devină tată peste câteva luni
  • Un bărbat de 33 de ani a murit, subit, în timpul unui zbor către Italia
  • Urma să devină tată peste câteva luni
Xtra Night Show. David Pușcaș, despre relația cu Luminița Anghel. Fiul adoptiv al artistei, noi dezvăluiri: "Mama m-a plasat în societate ca pe un copil problemă" / VIDEO
Emisiuni TV • ieri la 23:50
Xtra Night Show. David Pușcaș, despre relația cu Luminița Anghel. Fiul adoptiv al artistei, noi dezvăluiri: "Mama m-a plasat în societate ca pe un copil problemă" / VIDEO
  • David Pușcaș, noi dezvăluiri
  • Ce relație are în prezent cu Luminița Anghel
Mireasa. Alexandru și Cristina, mărturisiri emoționante. Ce au povestit concurenții despre trecutul lor: ”Am fost dependent” / VIDEO
Emisiuni TV • ieri la 23:47
Mireasa. Alexandru și Cristina, mărturisiri emoționante. Ce au povestit concurenții despre trecutul lor: ”Am fost dependent” / VIDEO
  • Alexandru și Cristina, mărturisiri emoționante
  • Ce au povestit concurenții
Vezi toate știrile noi
Recomandări
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată la întâmplare. "Ar trebui interzise"
recomandare pe observatornews.ro
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată la întâmplare. "Ar trebui interzise"
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a „moştenit” de la tatăl său
recomandare pe as.ro
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a „moştenit” de la tatăl său
Viaţa bate filumul! Cu cine şi-a refăcut viaţa văduva lui Sergiu Nicolaescu. Este un apropiat al marelui actor şi regizor!
Romania TV
Viaţa bate filumul! Cu cine şi-a refăcut viaţa văduva lui Sergiu Nicolaescu. Este un apropiat al marelui actor şi regizor!
Pune o linguriţă cu zahăr în maşina de spălat. Trucul genial pe care ar trebui să-l ştie toate gospodinele!
Romania TV
Pune o linguriţă cu zahăr în maşina de spălat. Trucul genial pe care ar trebui să-l ştie toate gospodinele!
Horoscop 19 aprilie 2024. Berbecii rezolvă o problemă din trecut, Leii caută dragostea adevărată
recomandare pe antena3.ro
Horoscop 19 aprilie 2024. Berbecii rezolvă o problemă din trecut, Leii caută dragostea adevărată
Trucuri pentru ca florile de liliac să reziste mai mult în vază. Doar așa vor rămâne proaspete și frumoase
recomandare pe antena3.ro
Trucuri pentru ca florile de liliac să reziste mai mult în vază. Doar așa vor rămâne proaspete și frumoase
Apa de ploaie scursă de pe acoperiș, motiv de dispută între vecini. Legea pe care trebuie să o cunoască toți românii care stau la curte
recomandare pe antena3.ro
Apa de ploaie scursă de pe acoperiș, motiv de dispută între vecini. Legea pe care trebuie să o cunoască toți românii care stau la curte
Distanţa dintre rândurile de porumb. Detaliul care îţi asigură o recoltă sănătoasă
recomandare pe playtech.ro
Distanţa dintre rândurile de porumb. Detaliul care îţi asigură o recoltă sănătoasă
Florile pe care să le cultivi în luna aprilie pentru o grădină de vis până toamna târziu. Va fi o feerie în curtea ta
recomandare pe playtech.ro
Florile pe care să le cultivi în luna aprilie pentru o grădină de vis până toamna târziu. Va fi o feerie în curtea ta
Imagini halucinante. O femeie și-a dus unchiul mort la bancă pentru a lua credit
recomandare pe redactia.ro
Imagini halucinante. O femeie și-a dus unchiul mort la bancă pentru a lua credit
Cine a fost Costel Corduneanu, interlopul care a luptat pentru România la Jocurile Olimpice. Fostul sportiv a murit din cauza unor probleme la inimă
recomandare pe redactia.ro
Cine a fost Costel Corduneanu, interlopul care a luptat pentru România la Jocurile Olimpice. Fostul sportiv a murit din cauza unor probleme la inimă
Horaţiu Moldovan a dat lovitura! Cum arată artista din România care l-a cucerit pe fotbalistul de la Atletico
recomandare pe Ciao.ro
Horaţiu Moldovan a dat lovitura! Cum arată artista din România care l-a cucerit pe fotbalistul de la Atletico
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
recomandare pe shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
FOTO. Manechinul arată fabulos, dar face pușcărie pentru că a mințit că e gravidă!
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Manechinul arată fabulos, dar face pușcărie pentru că a mințit că e gravidă!
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu explicaţii – FOTO
recomandare pe bzi.ro
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu explicaţii – FOTO
Cât costă sicriul în care a fost depus Costel Corduneanu? Este model american de lux, din lemn masiv – FOTO
recomandare pe bzi.ro
Cât costă sicriul în care a fost depus Costel Corduneanu? Este model american de lux, din lemn masiv – FOTO
Au început plățile pentru românii care au nevoie de bani pentru Paște!
recomandare pe dailybusiness.ro
Au început plățile pentru românii care au nevoie de bani pentru Paște!
Vestea momentului! Se fac plăți de 19 milioane de euro pentru anumiți români
recomandare pe dailybusiness.ro
Vestea momentului! Se fac plăți de 19 milioane de euro pentru anumiți români
4 perechi de zodii care sunt flăcări gemene
recomandare pe Jurnalul.ro
4 perechi de zodii care sunt flăcări gemene
Primul mesaj al Mariei Roman, după ce soțul său a fost dat dispărut. Ce noi detalii a dat fosta concurentă de la Mireasa
recomandare pe a1.ro
Primul mesaj al Mariei Roman, după ce soțul său a fost dat dispărut. Ce noi detalii a dat fosta concurentă de la Mireasa
Close