Beatrice Rancea, pusă sub control judiciar. Directoarea Operei din Iași este cercetată într-un dosar de fraudă
Publicat pe 02.03.2021 la 09:57 Actualizat pe 02.03.2021 la 09:58
Reprezentanții DIICOT au anunțat că Beatrice Rancea a fost pusă sub control judiciar. Celebra fostă jurată, care este și directoarea Operei Naţionale Române din Iaşi, e cercetată penal într-un dosar privind mai multe nereguli financiare la Operă, care au adus un prejudiciu de 5 milioane de lei.
- Beatrice Rancea a fost pusă sub control judiciar.
- Directoarea Operei din Iași este cercetată într-un dosar de fraudă în cadrul instituției pe care o conduce
Beatrice Rancea a fost pusă sub control judiciar, după audierile de luni. Managerul Operei Naţionale Române din Iaşi și alte 10 persoane sunt vizate de această măsură, luată de procurori în dosarul de fraudă în care sunt cercetate acestea.
Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Iaşi şi ofiţerii de poliţie judiciară au efectuat, luni, 26 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi Iaşi în dosarul Operei din Iași. Oamenii legii fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals şi constituire de grup infracţional organizat.
Beatrice Rancea se află sub control judiciar
Tot luni, Beatrice Rancea a fost ridicată şi dusă la sediul DIICOT Iaşi pentru audieri. Contextul în care s-a ajuns la aceste acțiuni este cel al unui conflict vechi între o parte dintre angajaţi şi managerul Operei din Iași, fosta jurată Beatrice Rancea, în cadrul căruia s-au făcut mai multe plângeri penale de ambele părţi. De asemenea, au fost deschise acţiuni în judecată.
Într-un comunicat al DIICOT se arată că, începând cu anul 2014, s-ar fi constituit în Iaşi şi Bucureşti un grup infracţional organizat condus de către Beatrice Rancea, manager al Operei Naţionale Române din Iaşi în prezent şi fost director al Operei din Bucureşti.
Ce s-a întâmplat cu subvențiile de la Ministerul Culturii
Anchetatorii spun că scopul organizării grupului infracțional a fost cel al obținerii unor sume mari de bani din bugetul entității angajatoare pentru satisfacerea intereselor proprii prin folosirea, traficarea sau însușirea unei cote mari a subvențiilor oferite de stat prin Ministerul Culturii.
Din investigații reiese că activitatea infracțională a grupării ar fi acoperit întreaga gamă a achizițiilor, dar și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile. Infracțiunile s-ar fi realizat în diferite perioade, atât în municipiul Iași, cât și în București.