Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei prea multă apă? Câtă trebuie să consumi ca să nu ajungi la urgențe
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 04.08.2023 la 11:36
Actualizat pe 04.08.2023 la 11:36
Organismul are nevoie de apă pentru a funcționa corect, dar consumul excesiv într-un timp scurt, poate avea consecințe grave asupra sănătății. Rinichii pot elimina doar 0,8 până la 1,0 litri de apă pe oră, iar un aport foarte mare de apă poate perturba echilibrul electrolitic al organismului. Iată ce se întâmplă în organismul tău dacă bei prea multă apă și câtă ar trebui să consumi ca să nu ajungi la urgențe.
- Apa este esențială pentru o sănătate bună
- Prea multă apă băută însă, poate duce la intoxicație
- Ce cantitate trebuie să consumi ca să nu ajungi la urgențe
Este dificil să bei prea multă apă din întâmplare, dar se poate întâmpla, de obicei ca urmare a suprahidratării în timpul evenimentelor sportive sau antrenamentelor intense. Simptomele intoxicației cu apă sunt generale - pot include confuzie, dezorientare, greață și vărsături. În cazuri rare, intoxicația cu apă poate provoca inflamarea creierului și poate deveni fatală. În rândurile de mai jos veți afla care sunt simptomele, cauzele și efectele intoxicației cu apă, dar și ce cantitate ar trebui să bea o persoană în fiecare zi.
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei prea multă apă
Cunoscută și sub denumirea de intoxicație cu apă, această boală este o perturbare a funcției creierului cauzată de consumul excesiv de apă. Dacă bei prea multă apă într-un timp scurt, crește cantitatea de apă din sânge, iar acest lucru poate dilua electroliții, în special sodiul din sânge.
Dacă nivelul de sodiu scade sub 135 milimoli pe litru (mmol/l), medicii numesc problema hiponatremie. Sodiul ajută la menținerea echilibrului fluidelor din interiorul și din exteriorul celulelor. Când nivelul de sodiu scade din cauza consumului excesiv de apă, fluidele se deplasează din exterior în interiorul celulelor, provocând umflarea acestora. Când acest lucru se întâmplă cu celulele creierului, poate fi periculos și chiar pune viața în pericol.
Când o persoană consumă o cantitate excesivă de apă și celulele din creier încep să se umfle, presiunea din interiorul craniului crește. Acest lucru provoacă primele simptome ale intoxicației cu apă, care includ: dureri de cap, greaţă, vărsături. Cazurile severe de intoxicație cu apă pot produce simptome mai grave, cum ar fi: somnolenţă, slăbiciune musculară sau crampe, creșterea tensiunii arteriale, incapacitatea de a identifica informațiile senzoriale, respirație dificilă.
O acumulare de lichid în creier se numește edem cerebral. Acest lucru poate afecta trunchiul cerebral și poate provoca disfuncții ale sistemului nervos central. În cazurile severe, intoxicația cu apă poate provoca convulsii, leziuni ale creierului, comă și chiar moartea.
De câtă apă ai nevoie?
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), nu există linii directoare oficiale despre câtă apă trebuie să bea o persoană în fiecare zi. Cantitatea potrivită diferă, în funcție de factori precum greutatea corporală, nivelul de activitate fizică, climă și dacă alăptează.
În 2004, Academia Națională de Medicină a recomandat femeilor cu vârsta cuprinsă între 19 și 30 de ani să consume aproximativ 2,7 litri pe zi, iar bărbații de aceeași vârstă în jur de 3,7 litri pe zi. Unii oameni încă urmează regula 8×8, care recomandă consumul a opt pahare de 8 uncii de apă pe zi. Totuși, acest lucru nu s-a bazat pe cercetări.
Sportivii, adulții în vârstă și femeile însărcinate, de exemplu, ar putea avea nevoie să bea mai multă apă în fiecare zi. Pentru a estima cantitatea corectă, poate ajuta să luați în considerare caloriile. Dacă o persoană are nevoie de 2.000 de calorii pe zi, ar trebui să consume și 2.000 de mililitri de apă pe zi.