De ce a ajuns să fie Gabi Luncă supranumită doamna muzicii lăutărești. Povestea de viață a regretatei artiste
Publicat pe 03.04.2021 la 01:01 Actualizat pe 03.04.2021 la 01:01
Marea doamnă a muzicii românești, așa cum era supranumită Gabi Luncă, a plecat în această noapte spre o altă lume, lăsând în urma sa lacrimi și durere, dar și un bagaj de emoție și trăiri datorită melodiilor sale. Iată cum și-a început cariera de aur celebra cântăreață și care este povestea din spatele succesului de care s-a bucurat.
- Gabi Luncă a murit în noaptea de vineri spre sâmbătă.
- Artista fusese diagnosticată cu COVID-19.
Gabi Luncă, artista care ia acum calea Corneliei Catanga și a lui Nelu Ploieșteanu, a fost internată pe secția de Terapie Intensivă la jumătatea lunii martie, fiind diagnostică cu noul coronavirus. Această problemă i-a agravat starea de sănătatea atât de mult, încât acum medicii nu au mai putut lupta pentru ea. Vestea morții sale fiind dată de prietena sa, Saveta Bogdan, chiar la miezul nopții.
Însă, după o viață trăită pe scenă și în lumina reflectoarelor, discret ce-i drept, aducând mereu în prim-plan muzica lăutărească cu care ne-a încântat atâta timp, acum Gabi Luncă, artista care aparține generației „clasice” a muzicii lăutărești urbane, lasă în urma sa o adevărată istorie în ale artei.
Cum și-a început cariera muzicală Gabi Luncă
Celebra artistă, născută pe 16 octombrie 1938 în comuna Vărbilău, județul Prahova, a moștenit talentul muzical de la tatăl său, el fiind și primul omul alături de care, în 1951, a cântat în fața mulțimii. Dumitru Luncă a fost violonist în cadrul Orchestrei Armatei din Ploiești, mândrindu-se din 1953 cu fiica sa devenită solista orchestrei de muzică populară a Clubului Muncitoresc din Băicoi.
Vedeta a cunoscut celebritatea de la o vârstă fragedă, având doar 17 ani atunci când a fost angajată la Orchestra Flacăra Prahovei din Ploiești și când a întregistrat, până în 1957, la Radiodifuziunea Română, unde a debutat cu melodia ”Pe deasupra casei mele”. Aceasta a fost și momentul în care calea ei muzicală s-a deschis și mai mult, căci a început să aibă colaborări cu Ansamblul Folcloric al Clubului 1 Mai, Ploiești, dar și cu Orchestra „Flacăra Prahovei” a Filarmonicii din Ploiești.
De asemenea, potrivit folclor-romanesc.ro, pe vremea când avea 19 ani, Gabi Luncă a înregistrat primul ei album la Casa de discuri Electrecord, având patru piese în portofoliu. Iar din anul 1973și până la finalul carierei sale, Gabi Luncă a înregistrat doar cu formația lui Ion Onoriu, omul care i-a devenit și soț și tatăl copiilor ei: Emanuel Onoriu, Rebeca Onoriu, Estera Onoriu și Sara Onoriu.
După doar câțiva ani, în 1980, Gabi Luncă pleacă în străinătate pentru a susține primul ei concert în Israel, urmând să ajungă în Berlin în 1982, în New York un an mai târziu și în Paris și Madrid în 1992.
Însă, istorie a făcut și în România, căci în 1991, alături de Ion Onoriu, Gabi Luncă a organizat cel mai mare concert de muzică lăutărească urbană, pe stadionul Dinamo. Dar, după ce a arătat ce poate și s-a bucurat de faimă și iubire, în 1993, marea artistă a decis că este momentul să se retragă complet de pe scena muzicală lăutărească și să cânte doar la slujbele Bisericii Penticostale din București.