Povestea de viață impresionantă a lui Mitică Popescu. Actorul a petrecut aproape 3 ani în închisoare pentru că a refuzat să-și toarne prietenii
Publicat pe 03.01.2023 la 21:29 Actualizat pe 03.01.2023 la 21:33
Lumea cinematografiei și a teatrului românesc a pierdut azi o legendă. Mitică Popescu s-a stins pe 3 ianuarie, la vârsta de 86 de ani, după o viață impresionantă, trăită la maximum. Marele actor a fost unul dintre românii trimiși la închisoare în perioada comunistă pentru că a refuzat să-și toarne prietenii.
- Cum a ajuns Mitică Popescu în închisoare
- Povestea de viață a regretatului actor
Mitică Popescu a fost actorul pe care mulți români l-au iubit și i-au privit în mod religios emisiunea ''D'ale lui Mitică" ani la rând, fiind una dintre cele mai longevive producții TVR. Totuși, înainte să cunoască succesul ca actor și om de telviziune, legendarul artist a petrecut aproape 3 ani la închisoare pentru că nu și-a turnat prietenii la Securitatea comunistă.
Povestea de viață impresionantă a lui Mitică Popescu
În perioada februarie 1959 și noiembrie 1961 a fost în închisoare, fiind condamnat de regimul comunist pentru că nu și-a turnat prietenii care voiau să fugă în SUA. Astfel, pentru a putea să-și împlinească visul de deveni actor, acesta a trebuit să depășească momente grele.
În 1957, a fost admis la Institutul de Teatru, după mai multe încercări eșuate, dar bucuria nu avea să dureze prea mult. Pe 5 noiembrie 1958, Mitică Popescu a fost arestat de Securitate.
În aceste circumstanțe, regretatul actor a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru „nedenunţare de acte preparatorii pentru trecerea frontierei”. A fost încarcerat pe 9 februarie 1959, când avea doar 23 de ani.
Actorul a îndurat condiții inumane
În ceea ce privește experiența pe care a avut-o la Jilava, actorul a devăluit că acolo „mâncai cel mai bine când visai”, iar apa ce care o bea „era scoasă direct din Dunăre”.
„După arestare, o perioadă nu ne-au scos la muncă. Aşa era atunci. În vară, prin iunie, ne-au mutat, însă, de la Jilava la Periprava, la munci agricole, la porumb. E drept că n-am stat acolo decât vreo trei luni, până în septembrie. Pe urmă, ne-a mutat iar, în Balta Brăilei, la Salcia, într-o colonie de muncă – am lucrat la dig, la canalele de desecare. La Salcia am stat până în noiembrie 1961, când m-au liberat”, a mai spus Mitică Popescu.
Și după eliberare a mai fost urmărit de securiști și a reușit cu greu să se pună din nou pe picioare. După trei ani a dat din nou examen la Teatru și a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti în 1967.