Cât valorează, de fapt, o statuetă Oscar? Secretul pe care cele mai râvnite premii din lume îl ascund
Publicat pe 25.04.2021 la 00:03 Actualizat pe 25.04.2021 la 00:04
Premiile Oscar sunt de departe cele mai dorite statuete din lume, pe care nu doar marii artiști ai lumii abia așteaptă să îl posede, ci și amatorii, foarte curioși de costul unei astfel de construcții în miniatură. Un secret neobișnuit ascund, însă, aceste statui, de care mulți vor fi uimiți!
- Cât valorează o statuie Oscar
- Fanii vor fi șocați
- S-a licitat pentru un astfel de premiu cu 1,54 milioane de dolari
Premiile Oscar sunt organizate an de an, fiind desemnați cei mai buni actori și cele mai bune filme din industrie. Doritori să posede un astfel de premiu, mulți nici nu își imaginează că, de fapt, cele mai râvnite statui din lume valoarează numai...un dolar.
De necrezut, însă acest lcuru este pe cât de surprinzător, pe atât de real. Statueta creată după schițele directorului de creație de la studiourile MGM, Cedric Gobbons, și denumită Oscar, fiind vorba de o poreclă, denumirea oficială fiind „Premiul de Merite al Academiei Americane”, este foarte ieftină, în comparație cu cerințele din domeniu. Legenda spune că premiul a primit numele consacrat după ce Margaret Herrick, bibliotecara Academiei Americane de Film, a considerat că schița seamănă cu vărul ei, Oscar, de aici și numele celei mai prestigioase distincții din lume.
De ce statuetele Oscar sunt atât de ieftine
Speciliștii au vorbit și despre materialul din care este confecționată fiecare statuetă Oscar, de aici și valoarea foarte scăzută. Concepută dintr-un aliaj de staniu, cupru și antimoniu, construcția este suflată doar cu aur de 24K, cântărind 3,9 kilograme. Doar pentru aurul folosit ar trebui ca un Oscar să fie cotat la peste 400 de dolari, însă nu acesta este adevăratul său preț.
Și cum designul trofeului nu a fost niciodată schimbat sau modificat încă de la prima decernare a premiilor, din anul 1929, s-a stabilit ca niciun câștigător, fie el actor, regizor sau scenarist, să nu poată vinde statueta „prețioasă”. Nici măcar moștenitorii fericitului câstigător nu poate înstrăina premiul, Academia stabilind ca doar ei să îi poată fi restituită construcția, contra sumei modice de 1 dolar.
Cu alte cuvinte, Academia a fixat această valoare pentru a stopa comercializarea prestigioaselor premii, organizarea ceremoniei și toată munca celor din industrie mergând altfel în van, scăzând și valoarea artistică. Totuși, regula nu este aplicată și celorlalte premii acordate înainte de anul 1950. Pentru trofeul primit de regizorii filmului „Pe aripile vântului”, desemnat „Cel mai bun film” al anului 1939, s-a licitat din greu, fiind luat de însuși Michael Jackson, în anul 1999, contra sumei de 1,54 milioane de dolari.
Citește și: Lista completă a nominalizărilor la Oscar 2021. Documentarul ”Colectiv”, ales la două categorii