Cine sabotează ancheta în cazul criminalului de la Alexandria! Află de ce nu se poate face lumină în cazul asasinului de pe Facebook
Publicat pe 02.12.2014 la 23:59 Actualizat pe 03.12.2014 la 00:00
Ancheta în cazul crimei din Alexandria este departe de a fi finalizată. Asta pentru că oamenii legii s-au lovit de refuzul operatorului de telefonie mobilă pe care îl utiliza Eliza Dragne, fata de 30 de ani din Alexandria care a murit în chinuri groaznice, de a-i spijini în aflarea unor date foarte importante pentru a face lumină în caz.
Ancheta în cazul crimei din Alexandria este departe de a fi finalizată. Asta pentru că oamenii legii s-au lovit de refuzul operatorului de telefonie mobilă pe care îl utiliza Eliza Dragne, fata de 30 de ani din Alexandria care a murit în chinuri groaznice, de a-i spijini în aflarea unor date foarte importante pentru a face lumină în caz.
Au trecut aproape două săptămâni de când Eliza a fost batjocorită şi înjunghiată în gât cu șurubelnița de un individ pe care l-a cunoscut pe Facebook. Anchetatorii au reuşit să adune suficiente probe ca să-l bage după gratii pentru 30 de zile pe suspect, însă nici până acum nu au dat de telefonul mobil al tinerei moarte. Înainte de a-şi da ultima suflare, fata a apucat să ofere suficiente detalii despre identitatea individului care o adusese în acea stare, dar şi că agresorul ei, Nicu din Calomfireşti, i-a furat telefonul mobil, un smartphone de ultimă generaţie. De altfel, tatăl fetei a spus că asta era temerea victimei în agonie: că individul îi luase telefonul mobil, pentru a șterge conversațiile, când a abandonat-o pe un câmp lângă Alexandria, crezând că este moartă.
Operatorul de telefonie mobilă refuză să colaboreze cu anchetatorii
Imediat, oamenii legii au încercat să dea de urma telefonului, însă nu au reuşit. În acest sens, procurorul de caz a solicitat, legal, operatorului de telefonie mobilă la care era fata abonată, să le furnizeze date despre zona în care a fost localizat aparatul înainte de a fi închis, pentru rezolvarea dosarului de omor. Lucru relativ simplu, pentru că operatorul de telefonie mobilă ar fi putut să localizeze mobilul prin metoda triangulare, folosind trei antene GSM pentru a stabili locul în care semnalele acestora preluate de la cartela SIM se intersectau, oferind, astfel, un perimetru în care anchetatorii ar fi putut căuta aparatul. Din păcate, răspunsul nu a fost cel pe care îl aşteptau investigatorii. Reprezentanţii telefoniei mobile au invocat o decizie a Curţii Constituţionale, dată în luna iulie, care face neconstituţională legea privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi au refuzat să colaboreze cu anchetaorii, spunând că nu sunt obligaţi să ofere vreo informaţie.
Pe de altă parte, în Codul de Procedură Penală există art. 152 privind obţinerea datelor generate sau prelucrate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice sau furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, altele decât conţinutul comunicaţiilor, şi reţinute de către aceştia:
(1) Organele de urmărire penală, cu autorizarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi, pot solicita unui furnizor de reţele publice de comunicaţii electronice sau unui furnizor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului transmiterea datelor reţinute, în baza legii speciale privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, altele decât conţinutul comunicaţiilor, în cazul în care există o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârşirea unei infracţiuni şi există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe, pentru categoriile de infracţiuni prevăzute de legea privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului.
(2) Judecătorul de drepturi şi libertăţi se pronunţă în termen de 48 de ore cu privire la solicitarea organelor de urmărire penală de transmitere a datelor, prin încheiere motivată, în camera de consiliu.
(3) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului care colaborează cu organele de urmărire penală AU OBLIGAŢIA de a păstra secretul operaţiunii efectuate.
Citeşte şi:
Criminalul de pe Facebook care a hăcuit o tânără, dus la detectorul de minciuni