REŢETA ZILEI - LUNI: Burger de POST din chiftele de linte şi conopidă!
Publicat pe 22.12.2014 la 16:45 Actualizat pe 22.12.2014 la 17:06
Postul se apropie de final, însă aşteptarea este una lungă şi în mulţi dintre noi se instalează dorinţa de "păcat". Dacă ai o poftă nebună de burger, vă oferim o alternativa sănătoasă a acestui preparat.
Postul se apropie de final, însă aşteptarea este una lungă şi în mulţi dintre noi se instalează dorinţa de "păcat". Dacă ai o poftă nebună de burger, vă oferim o alternativa sănătoasă a acestui preparat.
Chifteaua de linte şi conopidă e aşa de fragedă şi gustoasă, încât nu simţi lipsa cărnii oricât de mare şi convins carnivor ai fi. Un argument în plus să vă apucaţi să le pregătiţi ar fi că sunt uşor de făcut şi conţin foarte puţine grăsimi, fiind coapte la cuptor, nu prăjite în ulei.
Ingrediente
- 150 grame de linte roşie
- 300 grame de conopidă
- 1 ceapă roşie mică
- 1 căţel de usturoi
- 1/2 de linguriţă de chimion măcinat
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 lingură cu vârf de făină de quinoa, năut sau mazăre
- sare şi piper
Pentru asamblat:
- 6 chifle
- sosuri după plac
- salată verde
- roşii
- ceapă
Mod de preparare:
Se aprinde cuptorul şi se fixează la 180 de grade Celsius. Conopida se dă pe răzătoarea mare şi se împrăştie pe o hârtie de copt într-un strat cât mai uniform. Se dă la cuptorul deja încins şi se coace timp de 5-6 minute, până se rumeneşte pe margini. Lintea se spală sub jet de apă într-o strecurătoare, apoi se pune la fiert în 500 ml de apă împreună cu un căţel de usturoi tocat şi un praf de sare. După ce clocoteşte, se micşorează focul la minimum şi se continuă fierberea cam 15 minute, până când lichidul este absorbit iar lintea începe să se sfărâme.
Se pune peste linte ceapa dată pe răzătoare, fulgii de conopidă, făina, chimionul măcinat, o lingură de ulei de măsline, sare şi piper după gust (se mai pot adăuga şi alte condimente, după preferinţele fiecăruia). Se amestecă bine şi, cu mâinile umede, se formează chiftele care se aşază pe o tavă acoperită cu hârtie de copt, apoi se stropesc cu o lingură de ulei de măsline. Chiftelele se coc în cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius timp de 15-20 de minute, eventual se pot întoarce cu o spatulă la jumătatea timpului de coacere (nu e obligatoriu). Dacă se formează chiftele mai mici, desigur, şi timpul de coacere se va reduce. După ce se scot din cuptor, sunt gata de servit, se potrivesc perfect cu o salată, un dressing oarecare sau cu maioneză de avocado.
Toppinguri, după preferinţe Dacă doriţi să folosiţi chiftelele pentru burgeri, alegeţi nişte chifle moi; toppingurile care se potrivesc sunt nenumărate: roşii, ardei copţi, salate de crudităţi sau de legume (de sfeclă, de exemplu), rondele de ceapă, castraveciori muraţi şi… vedeţi voi ce alegeţi dintre sugestiile enumerate, în funcţie de ce vă place şi ce aveţi prin cămară. Ca sosuri, am folosit maioneza de avocado şi deliciosul meu ketchup de casă.
A.C.
Foto: retetecalamama.ro
Citeşte şi: