REŢETA ZILEI - MARŢI: Turtă dulce pentru Crăciun
Publicat pe 16.12.2014 la 16:30 Actualizat pe 16.12.2014 la 16:34
Crăciunul se apropie cu paşi repezi şi gospodinele au intrat în fibrilaţii privind meniul de sărbători. Ne-am gândit să ne vă propunem o reţetă ideală de făcut cu piticii în bucătărie: turtă dulce în diverse forme.
Crăciunul se apropie cu paşi repezi şi gospodinele au intrat în fibrilaţii privind meniul de sărbători. Ne-am gândit să ne vă propunem o reţetă ideală de făcut cu piticii în bucătărie: turtă dulce în diverse forme.
Ingrediente:
- 900g zahar
- 500ml lapte
- 4 ouă
-1 kg făinp (dacă vi se pare că e cam moale aluatul mai adaugaţi o mână, două de faină)
- 100 ml ulei
- 1 lingură rasă scorţişoară
- 1 lingurp rasă cuişoare pisate
- 1/2 baton vanilie
- 3 linguri rase amoniu pentru prăjituri
- Ornamente colorate pentru decorat
Mod de preparare:
Prima etapă: 300g de zahăr se face caramel după care se stinge cu lapte. Se lasă la răcit până la dizolvarea completă a zaharului caramel.
Etapa a doua: 300g de zahar se mixează cu 4 gălbenuşuri până se albesc. Apoi se adaugă uleiul, scorţişoara , cuişoarele, vanilia şi laptele caramel. La sfârşit încorporăm făina cernută şi amoniacul. Aluatul se frământî pânî se dezlipeşte de pe lighean. Să nu intraţi în panică el va avea o consistenţă densă şi uşor lipicioasă. Punem aluatul la rece pentru o oră.
Etapa a treia:
Pe o planşă de lemn presărată cu făină întindem aluatul cu sucitorul şi decupăm cu ce forme dorim. Foaia să fie ceva mai grosuţă. Formele decupate le aliniem frumos în tava tapetată cu hârtie . Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la 180de grade ţi fiţi pe fază că turta dulce se coace foarte repede.
(foto: hepta)
Veţi decupa flux continuu deoarece o tava stă cam 10 minute la cuptor, aşa că urmăriţi în permanenţă să nu se ardă.
Când acestea s-au răcit trecem la partea artistică: decoratul sau partea a patra.
300g de zahăr se bat cu 4 albuşuri până compoziţia devine densă şi sticloasă. Cu un cutit luăm din acestă bezea şi glazurăm fiecare formă în parte. Peste glazură presărăm ornamente colorate sau din ciocolată. Putem să şi desenăm cu creioanele colorate. E de preferat ca acestă operaţiune să o faceti seara şi să lasaţi peste noapte să se usuce glazura.
sursa: prajituricisialtele.ro
Citeşte şi:
REŢETA ZILEI - Vineri: "Prăjitura tristă" pentru zile vesele
REŢETA ZILEI: Miercuri - Mousse de ciocolată cu mascarpone
A.E.D.