REŢETA ZILEI: SÂMBĂTĂ: Găluşte cu prune
Publicat pe 25.04.2015 la 14:51 Actualizat pe 25.04.2015 la 14:55
Propunerea noastră de azi pentru reţeta zilei este o gustare destul de inedită. "Găluşte cu prune" este o reţetă uşoară şi nici nu necesită multe ingrediente.
Propunerea noastră de azi pentru reţeta zilei este o gustare destul de inedită. "Găluşte cu prune" este o reţetă uşoară şi nici nu necesită multe ingrediente.
Coform retete-cochete.ro, iată care sunt paşii:
Ingrediente:
1 kg cartofi
350 gr. făină
1 lingură zahăr
1 lingură ulei
1 ou
1 linguriță rasă de sare
1 kg prune
300 gr. pesmet
2 lingurițe scorțișoară
3,4 linguri de zahăr
Mod de preparare
Prunele se spală, se taie în jumătate și se scot sâmburii. Se presară 2 linguri de zahăr și o linguriță rasă de scorțișoară.Cartofii se spală bine și se pun întregi la fiert cu puțină sare. După ce s-au fiert, cartofii se decojesc și se zdrobesc ca pentru piure. Se amestecă apoi cu făina, lingura de zahăr, uleiul, oul și cu lingurița de sare până ce se formează un aluat lipicios.
Într-o tigaie la foc mic, se pune puțin ulei și se călește pesmetul amestecând din când în când. Se retrage de pe foc după ce s-a făcut auriu, se lasă să se răcească și se pun 3, 4 linguri de zahăr și 1 linguriță de scorțișoară, opțional.
Se pune o oală mare cu apă la fiert cu puțină sare. Prunele se scurg bine dacă și-au lăsat suc și se formează găluștile. Rulați o bucată de aluat sub formă de cerc, puneți o jumătate sau o prună întreagă în mijloc și formați o bilă astfel încât să acoperiți bine pruna. Când apa a început să clocotească, micșorați focul și puneți găluștile în oală. Se lasă la fiert cam 10 minute, până ce se vor ridica la suprafață și apoi se mai lasă 3,4 minute. Aveți grijă să nu puneți prea multe la un loc, să nu se lipească între ele.
Găluștile se scurg bine și cât sunt încă fierbinți se tăvălesc prin pesmet. Dacă le lăsați să se răcească prea mult, pesmetul nu se va mai lipi de ele.