De ce 29 februarie există doar odată la 4 ani. Anul bisect explicat
Publicat pe 22.02.2024 la 13:03 Actualizat pe 22.02.2024 la 13:03
În spatele zilei rare de 29 februarie se ascunde o complexitate calendaristică care marchează viața a milioane de oameni din întreaga lume. De ce această dată specială apare doar o dată la patru ani? Răspunsul stă în conceptul de "an bisect".
- Ziua de 29 februarie apare în calendar doar o data la 4 ani
- Explicația anului bisect
Anul 2024 aduce cu sine o dată specială în calendarul gregorian - este an bisect. Ce înseamnă acest lucru?
Ziua de 29 februarie apare în calendar doar o data la 4 ani
Într-un an bisect, luna februarie primește un bonus de 24 de ore, ceea ce înseamnă că în loc să aibă doar 28 de zile, are 29. Această modificare are loc o dată la patru ani și este menită să corecteze discrepanțele dintre calendarul gregorian și anul astronomic, asigurând că echinocțiile și solstițiile sunt în pas cu anotimpurile.
Deși numărul celor născuți pe 29 februarie nu este impresionant, există peste patru milioane de persoane în întreaga lume care se confruntă cu această particularitate a calendarului, fiind nevoiți să-și sărbătorească ziua de naștere doar o dată la patru ani. Pentru acești oameni, există soluții alternative pentru a marca această zi unică: fie sărbătoresc pe 28 februarie, fie pe 1 martie.
Un an este considerat bisect dacă este divizibil cu 4 (adică se împarte fără rest la 4). Cu toate acestea, dacă anul este divizibil și cu 100, atunci el nu mai este considerat bisect, cu excepția cazului în care este divizibil și cu 400. În acest caz, anul este în continuare considerat bisect.
Așadar, fiecare al patrulea an este an bisect, cu mici excepții pentru acele secole care sunt divizibile cu 100, dar nu și cu 400.
De ce avem nevoie de ani bisecți
Această regulă este necesară pentru a păstra sincronizarea precisă între calendarul nostru civil și mișcările subtile ale cerului. Probabilitatea de a te naște în ziua de 29 februarie este destul de mică, aproximativ 1 la 1.460, făcând această zi nu doar rară, ci și specială pentru cei care o împart drept ziua lor de naștere.
Anii bisecți sunt esențiali pentru a alinia anul calendaristic cu mișcarea reală a Pământului în jurul Soarelui. Există o discrepanță subtilă între durata unui an calendaristic standard și durata unui an astronomic, cunoscut și sub denumirea de an tropical, an solar sau an echinocțial.
Anul astronomic reprezintă perioada de timp necesară pentru ca Pământul să completeze o rotație între două echinocții de primăvară consecutive, adică timpul necesar pentru ca planeta noastră să parcurgă o orbită completă în jurul Soarelui.
Citește și: 2024, an bisect. Ce NU e bine să faci, conform superstițiilor