5 semne că ești epuizat emoțional. Cum previi apariția sindromului burnout
Publicat pe 27.02.2018 la 20:46 Actualizat pe 27.02.2018 la 20:56
În zilele noastre, stresul este prezent la orice pas și devine din ce în ce mai greu să nu ajungem la epuizare. Jonglând cu munca, familia și alte activități, uităm să avem grijă de sănătate.
În zilele noastre, stresul este prezent la orice pas și devine din ce în ce mai greu să nu ajungem la epuizare. Jonglând cu munca, familia și alte activități, uităm să avem grijă de sănătate.
Descoperit in anii 1970 de psihologul Herbert Freudenberger sindromul burnout afectează din ce în ce mai mulți oameni. Este cauzat cel mai des de oboseală și stres și implică atât epuizare mentală cât și fizică. Stresul poate cauza probleme mentale, potrivit unui studiu al reprezentanților clinicii Mind.
Află care sunt cele 5 semne ale epuizării emoționale!
Oboseala. Unul dintre principalele semne ale sindromului burnout este oboseala. Faptul că te simți epuizat este modul prin care organismul te anunță că trebuie să o iei mai ușor. Începi să te simți din ce în ce mai moleșit și poți experimenta episoade de insomnie.
Îngrijorarea. Stările de anxietate și depresie sunt un semn clar că ceva nu este în ordine. Faptul că ești mereu îngrijorat și îngândurat indică apariția sindormului burnout.
Amnezie temporară. Uiți ceea ce faci și nu te poți concentra? Sunt primele semne ale epuizării emoționale. Dacă uiți ce ai de făcut și nu reții anumite lucruri, încearcă să te odihnești mai mult și să practici exerciții ușoare de memorie.
Dureri în piept. Sindromul burnout nu îți afectează doar sănătatea mentală, ci și pe cea fizică. Dacă ai dureri de cap sau în piept, consultă medicul specialist pentru cel mai bun tratament. Aceste tipuri de dureri pot indica apariția sindromului burnout.
Depresie. Apariția anxietății este primul semn că ar trebui să iei măsuri în privința stării de sănătate. Dacă apare și depresia, cere ajutorul celor din jur și nu încerca să te izolezi.
Stresul poate duce la apariția sindromului burnout, ce se traduce prin epuizare fizică, psihică, dar și emoțională. Sindromul burnout apare de obicei din cauza unor nemulțumiri la locul de muncă și a gradului de satisfacție profesională.
Cel mai bun mod de prevenție a apariției sindromului burnout este odihna, dar și un stil de viață sănătos. Dormi 8 ore pe noapte, hidratează-te și încearcă să faci pauze de muncă pe parcursul anului.
Dacă ți-a plăcut articolul, te așteptăm și pe pagina de Facebook. Avem și Instagram. Ne poți da follow aici.
A.C.