Aerul din casă poate fi mai nociv decât cel de afară. Anunțul făcut de un medic pneumolog: "Apariția strănutului poate fi un indiciu"
Publicat pe 18.05.2021 la 14:06 Actualizat pe 18.05.2021 la 14:06
Aerul pe care îl respirăm zi de zi în propria locuință ar putea fi mai toxic decât aerul poluat de afară. Apariția strănutului repetat, mâncărimile la nivelul feței și ochii înlăcrimați ar putea fi dovada că aerul din casă nu este unul curat.
- Aerul din casă trebuie păstrat neutru
- Cum ne dăm seama că aerul pe care-l respirăm nu este prielnic organismului
Aerul din casă trebuie să fie unul favorabil organismului. Atunci când corpul uman este invadat de un aer nociv și greu de respirat, transmite semne. Strănutul și mâncărimea din zona feței se numără printre puținele indicii raportate de organismul uman.
Poluarea aerului este un subiect controversat de sute de ani. S-au încercat mii de variante pentru a elimina din factorii ce influențează poluarea atmosferei, însă fără rezultat. Dacă mediul înconjurător nu poate fi ferit de aerul toxic, casa noastră poate fi.
La ce obiceiuri trebuie să renunțăm pentru a avea un ambient sănătos în casă?
Printre cele mai toxice obiceiuri care poluează aerul din casă, se află bețișoarele parfumate, lumânările și produsele de curățenie. Bețișoarele parfumate reprezinta unul dintre cel mai râvnit mod de a avea un miros plăcut în casă, fără a ști cât rău provoacă plămânilor noștri. Același lucru se întâmplă și în cazul lumânărilor parfumate, pe care obișnuim să le aprindem cu diverse ocazii. În urma unor studii, s-a demonstrat că lumânarea transmite o cantitate mare de compuși toxici. Astfel, cu cât fitilul lumânării arde mai mult, cu atât mai multe particule de plumb, zinc, staniu și cadmiu se împrăștie în aer și afectează căile respiratorii.
Produsele de curățenie sau produsele de vopsit emit substanțe toxice în casă. Deși la prima impresie suntem tentați să spunem că deschidem geamurile și mirosul se evaporă, realitatea nu este așa. Mirosurile se impregnează în materialele textile din casă și fără a simți, face parte din aerul pe care îl inhalăm.
În ultima perioadă, românii aleg să folosească tot mai mult purificatoarele de aer. Acestea sunt dispozitive ce conțin filtre, menite să absoarbă praful, substanțe chimice și microbi. Funcționează pe un mecanism destul de simplu. Singura regulă pe care trebuie să o știm atunci când deținem un astfel de dispozitiv este să schimbăm periodic filtrul.
Pentru cei ce nu dispun de acest dispozitiv, medicii recomandă să țină cont de câteva reguli esențiale. „În dormitor încercăm să evităm să păstrăm plante care produc polen, să nu dormim în aceași cameră cu animalele de companie, să nu avem prea multe covoare care să rețină praful. Dacă ajungem în living, încercăm, la fel, să evităm să avem multă mobilă, iar dacă o avem, trebuie să ștergem praful cât mai frecvent”, recomadă Veronica Șurlea, medic primar pneumolog.
CITEȘTE ȘI: Taxa auto de poluare ar putea fi reintrodusă! Anunț surpriză pentru șoferi