Ce se face cu lumânările de la cununie
Publicat pe 18.02.2021 la 17:59 Actualizat pe 18.02.2021 la 17:59
Tradițiile privind lumânările de la cununie nu au dispărut, oricât de mult s-ar fi modernizat lumea între timp. Iată ce trebuie să faci cu lumânările de la cununie dacă vrei să îți meargă bine în căsnicie!
- Tradiții despre lumânările de la cununie
- Ce trebuie să faci ele după nuntă
Cununia este unul dintre cele mai unice momente din viața unui cuplu, mai ales că acest moment marchează o uniune specială între două persoane care se iubesc. Și oricât de mult s-ar fi modernizat vremurile, tradițiile conferă unui astfel de eveniment acel aer de farmec trăit o dată în viață.
Printre cele mai întâlnite tradiții în ceea ce privește cununia unui cuplu de îndrăgostiți se numără și lumânările, fiind poate unul dintre cele mai importante obiecte, nelipsite de la un astfel de eveniment.
Când se aprind lumănările de la cununie
Potrivit tradiției, lumânările de la cununie trebuie cumpărate de către nașii mirilor, împreună cu voalul miresei. În timpul slujbei, lumânările sunt ținute fie de aceeași nași, fie de o domnișoară de onoare însoțită de un cavaler de onoare.
Tot după cum spun tradițiile, lumânările de la cununie trebuie aprinse doar în timpul cununiei, fiind total interzis acest lucru înainte de unirea destinelor celor doi. De asemenea, lumânările nu trebuie aduse la biserică în aceeași mașină. Nașul și nașa vor avea lumânările separate, până în momentul intrării în biserică.
Ce rol au lumânările în Taina Cununiei
Abia la ieșirea din lăcașul de cult miri vor fi cei care vor ține lumânările, după Taina Cununiei, lumânările reprezentând iubirea lor puternică și veșnică.
În ceea ce privește forma sau ornarea lumânărilor, acest lucru ține doar de miri, fiind indicat ca acestea să se potrivească cu restul decorului și chiar și cu rochia și buchetul miresei.
Ce se face cu lumânările după cununie
Și conform tradiției ortodoxe, lumânările, preferabil confecționate din ceară curată, și nu din parafină, trebuie aduse de către nași și miri, la opt zile de la cununie, înapoi la biserica unde a fost oficiată Taina Căsătoriei. Acolo, preotul care i-a cununat pe miri le va citi o rugăciune specială pentru ca uniunea să dăinuiască. În tot acest timp lumânările trebuie reaprinse, și după, lăsate în biserică, pentru a fi folosite de preoți în timpul altor slujbe.
Citește și: Ce se face cu lumânarea de la împărtășanie. Iată ce spune tradiția ortodoxă