Atenţie! Ce greşeli facem la micul dejun şi ne afectează organismul pe tot parcursul zilei
Publicat pe 20.10.2014 la 08:53 Actualizat pe 20.10.2014 la 09:35
Toată lumea deja ştie că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, iar medicii şi nutriţioniştii susţin acest lucru printr-o mulţime de argumente. Această masă furnizează cea mai multă energie organismului, iar tot ce mâncăm la micul dejun ne va ajuta pe parcursul zilei, sau din contră ne va influenţa negativ dacă nu mâncăm ce trebuie, sau mai rău sărim peste această masă. Iată câteva reguli pe care ar trebui să le respectăm pentru cea mai importantă masă a zilei.
Toată lumea deja ştie că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, iar medicii şi nutriţioniştii susţin acest lucru printr-o mulţime de argumente. Această masă furnizează cea mai multă energie organismului, iar tot ce mâncăm la micul dejun ne va ajuta pe parcursul zilei sau, din contră, ne va influenţa negativ dacă nu mâncăm ce trebuie. Iată câteva reguli pe care ar trebui să le respectăm pentru cea mai importantă masă a zilei.
Anumite produse consumate des la micul dejun pot duce la un aport ridicat de energie pe tot parcursul zilei, iar alte obiceiuri pot avea efecte negative asupra stomacului, în timp. Asadar, iată care sunt cel mai des întâlnite greşeli cu privire la micul dejun care pot distruge ziua unei persoane şi cum unele dintre ele pot afecta organismul, potrivit lyla.ro:
Băutul cafelei
Cafeaua nu trebuie niciodata băuta imediat după trezire. Dacă este consumată în acest moment, organismul va avea un „boost” de energie pe o perioadă scurtă de timp, iar apoi va intra în letargie. Un alt lucru important de menţionat este faptul că nu poate constitui un mic dejun doar o cafea! Medicii susţin ca o cană de cafea este indicată doar după consumarea unui mic dejun bogat în substanţele necesare organismului.
Produsele de patiserie
Nu sunt deloc puţini cei care au tendinţa de a mânca la prima masa produse de patiserie, însă acestea conţin multă făină albă, nu conţin deloc proteinele şi vitaminele şi nici carbohidraţii buni necesari corpului pentru dozarea energiei din organism. Mai mult decât atât, nu ţin deloc de foame drept urmare până la masa de prânz veţi consuma cel mai probabil mai multe gustări, iar dacă acestea mai sunt şi nesanatoase, vă vor pune în pericol de îngrăşare.
Dulciurile
Dulciurile nu conţin nici ele elemente nutritive necesare corpului pentru a-l alimenta dimineaţa. În plus, cauzează o stare permanentă de foame la foarte scurt timp după ce sunt consumate. De asemenea, stimulează foarte mult acidul gastric şi determină stomacul să „funcţionează în gol” până la urmatoarea masă. Iar zahărul din dulciuri este consumat de organism, ca energie, în doar 40 de minute după ce a fost ingerat, iar după aceea se instalează o stare de somnolenţă şi de poftă de mâncare.
Micul dejun prea mic
Micul dejun nu trebuie niciodată să fie mic. Trebuie să fie bogat în proteine, fibre, carbohidraţi complecşi şi grasimi sănătoase. Se recomandă consumul de ouă, pâine neagră, iaurt, fructe cu fibre, nuci, seminţe, combinate între ele pentru a oferi organismului toate substanţele de care are nevoie. Un mic dejun copios vă va oferi energie o perioada lungă din zi şi în acelaşi timp vă va ţine departe senzaţia de foame câteva ore bune.
Foto: Hepta
M.T.