Bacalaureat 2013 la Limba şi literatura română! Află AICI totul despre "examenul maturităţii"! / Update

Emoţii mari pentru absolvenţii clasei a 12-a. Astăzi încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Elevii vor susţine proba la Limba şi Literatura Română.

Testul va avea trei subiecte, care vor fi notate cu 30 de puncte fiecare. Subiectele vor fi diferite, în funcţie de profilul urmat, iar elevii au la dispoziţie 3 ore pentru a le rezolva, scrie antena3.ro.

Examenul va începe la ora 09.00, iar candidaţii vor susţine proba sub supravegherea camerelor video şi a doi asistenţi prezenţi în sală. Mâine urmează proba la limba şi literatura maternă, iar miercuri proba obligatorie a profilului. Abia joi elevii vor susţine proba la alegere a profilului şi specializării, urmând ca trei zile mai târziu, pe 8 iulie se se afişeze rezultatele.

UPDATE ora 21:20 În urmă cu doar câteva minute, Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a explicat pe larg evenimentele petrecute astăzi.

"Astăzi au fost în discuţia publică două mari subiecte. Primul subiect a fost despre subiectele decretizate. Din fericire, această informaţie nu se confirmă. Subiectele nu au fost postate pe internet. Am solicitat SRI-ului să verifice. Subiectele au ajuns în bune condiţii şi nu se pune problema să reluăm proba de limba română scris. În ceea ce priveşte al doilea subiect, cel cu Liceul Teoretic "Dimitrie Bolintineanu", informaţiile sunt corecte. Subiectele erau rezolvate de către profesorii din interiorul liceului şi erau livrate către elevii plătitori. Conform procedurii, Inspectoratul General a demis toţi profesorii implicaţi din Bolintineanu. Procuratura trebuie să dea mai multe detalii despre acest subiect. în legătură cu directoarea Vărzaru Costica, trebuie să vedem decizia instanţei si daca dânsa va mai lucra în învăţământ. Din punctul meu de vedere, aş prefera să nu. În timpul mandatului meu nu au fost făcute schimbări de directori. Este adevărat că de 4-5 ani nu s-a mai organizat un concurs pe postul de director la acel liceu. Examenul de bacalaureat va decurge în bune condiţii în continuare, astfel elevii pot sta liniştiţi", a declarat Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, la RTV.net.

UPDATE ora 20:30  Ministerul Educaţiei Naţionale anunţă că proba de Limba şi literatura română nu se va relua. Şi asta pentru că „nu există nici un motiv pentru ca acest lucru să se producă. Acolo unde există suspiciuni de fraudă, cum este cazul Liceului Dimitrie Bolintineanu din Bucureşti, ancheta judiciară, aflată în derulare, va stabili prejudiciile create şi măsurile coercitive care se impun“.

UPDATE ora 19:30 PDL propune reluarea examenului de Limba română la Bacalaureat şi cere Ministerului Educaţiei să prezinte motivul pentru care subiectele au fost afişate înainte de începerea examenului, conform Realitatea.

UPDATE ora 19:00 După ce a fost demisă din funcţia de director al liceului "Dimitrie Bolintineanu",  Costica Vărzaru a dispărut! În timp ce colegii ei sunt audiaţi, profesoara este de negăsit, potrivit Realitatea.

UPDATE ora 17:00 Serviciul Român de Informaţii se implică în cazul de la liceul Dimitrie Bolintineanu! Se pare că ancheta era în vizorul autorităţilor de ceva vreme. Profesorii erau urmăriţi de SRI de o săptămână, iar informaţii halucinante ies la iveală. Au fost găsiţi bani în sutienele profesoarelor care trebuiau să-i supravegheze pe elevi.

UPDATE ora 16:18 Imagini şocante în faţa liceului Dimitrie Bolintineanu! Mai mulţi profesori au fost săltaţi de mascaţi şi duşi la audieri la sediul Poliţiei Capitalei.

UPDATE ora 15:55
Posibilă fraudă la Bac la liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitală. Subiectele au fost postate pe Internet, înainte de examen. Conducerea liceului a fost demisă pentru fraudă, iar profesorii supraveghetori au fost înlocuiţi, după ce elevii au discutat pe Internet, pe un forum dedicat examenului de Bacalaureat, despre subiectele de la Limba şi Literatura Română, încă înainte ca acestea să se fi făcut publice oficial.

UPDATE ora 15:00 Mulţi elevi şi profesori sunt nemulţumiţi. "Cred că vor fi destui picaţi la profilul real. La uman le-a dat mai uşor. Copiilor le este mai accesibil Bacovia decât Barbu, Blaga şi Arghezi. Le-a dat mai greu la real decât la uman. Elevii de la real vor avea probleme cu siguranţă la subiectul III", a spus profesoara Alina Cocu pentru RTV.net.

UPDATE ora 14:00  "A fost uşor, dar nu mă asteptam la poezie, sper să iau nota de trecere", a fost una dintre reacţiile unei eleve după ce a vazut subiectele la română.

UPDATE 11:25 Canditaţii rezolvă în aceste momente subiectele la Limba şi Literatura Română. Cei de la PROFILUL UMAN au de rezolvat urmatoarele cerinţe:

Subiectul 1: "Accidentul" de Mihail Sebastian - pe baza acestui text elevii au trebuit să găsească sinonime contextuale, să explice rolul cratimei şi să găsească două cuvinte care să demonstreze al cui gen aparţine textul.

Subiectul 2:  Un text argumentativ care poartă titlul de "Rolul jurnalului în viaţa adolescentului" , prin care se urmărea coerenţa în exprimar.

Subiectul 3: Elevii au avut de argumentat simbolismul cu elementele sale specifice

Iată subiectele la REAL!

Subiectul 1: "Scrinul Negru" de George Călinescu prin care au trebuit să găsească două trăsături ale genului epic

Subiectul 2: Un text argumentativ despre un model în viaţă.

Subiectul 3: De comentat tema si viziunea într-o poezie de Ion Barbu, Lucian Blaga şi Tudor Arghezi

UPDATE 11:00 2.700 de politisti asigură paza pe durata examenelor de Bacalaureat: "Pentru prevenirea evenimentelor negative şi asigurarea desfăşurării în condiţii de linişte şi siguranţă a examenelor, pe lângă dispozitivul curent, zilnic, acţioneaza peste 2.700 de politişti", informează IGPR.

Foto: Antena3.ro&edu.ro


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro