Cadrele medicale din România plecate să ajute medicii italieni, se întorc acasă! Aeronava care îi va aduce în țară va transporta 90.000 de măști de protecție
Publicat pe 25.04.2020 la 13:16 Actualizat pe 25.04.2020 la 13:17
O echipă formată din 11 medici, trei asistenți și un ofițer al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, au plecat în Italia pentru a ajuta personalul medical din Peninsulă în lupta contra coronavirusului. După mai mult de două săptămâni petrecute pe frontul italian, cadrele medicale se întorc în țară.
O echipă formată din 11 medici, trei asistenți și un ofițer al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, au plecat în Italia pentru a ajuta personalul medical din Peninsulă în lupta contra coronavirusului. După mai mult de două săptămâni petrecute pe frontul italian, cadrele medicale se întorc în țară.
Cadrele medicale se vor întoarce cu o aeronavă Spartan. Aceasta va transporta în Italia și 90.000 de măști de protecție.
„O aeronavă C-27 J Spartan a Forţelor Aeriene Române a decolat sâmbătă, 25 aprilie, la ora 9.00, de la Baza 90 Aeriană Otopeni, cu destinaţia Milano pentru transportul în Italia a 90 mii de măşti de protecţie tip FFP 2. Aceste materiale sunt parte din rezerva de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19, constituită în România, achiziţionate de către ţara noastră pe baza unui grant în valoare de 10 milioane de euro semnat de DSU/IGSU cu Comisia Europeană prin Direcţia Generală Protecţie Civilă şi Operaţiuni Umanitare Europene– DGECHO”, se arată într-un comunicat al ISU.
La întoarcere, aeronava îi va readuce în România pe medicii și asistenții care au luptat cot la cot cu medicii italieni pentru salvarea persoanelor infectate cu noul virus COVID-19.
„Echipa de medici şi asistenţi români a fost însoţită în această misiune de un reprezentant al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitate de ofiţer de legătură, având misiunea de a facilita, împreună cu autorităţile din peninsulă, integrarea echipei româneşti în sistemul medical Italian”, se mai arată în comunicat.
Mărturii de pe frontul "anti-COVID" din Italia
Ofițerul ISU plecat în misiune alături de medicii și asistenții medicali mărturisește că italienii au înțeles pericolul infectării cu acest virus și arată compasiune pentru fiecare pacient.
„După aproape o săptămână petrecută în spitale, putem remarca emoţia şi compasiunea personalului medical faţă de pacienţi, umanitatea de care dau dovadă la tot pasul, indiferent cât de gravă este starea pacienţilor depistaţi pozitiv cu COVID-19, indiferent dacă mai au sau nu şanse să treacă cu bine de infectarea cu acest virus. Am întâlnit la tot pasul feţe zâmbitoare, mulţumind de fiecare dată, la fiecare întâlnire oficială sau neoficială, arătând astfel respectul faţă de sprijinul acordat. Mergând mai departe, încrederea între cele două părţi s-a consolidat şi a crescut în fiecare zi, personalul medical din România primind tot mai multe sarcini de îndeplinit, mai complexe, încredere câştigată prin efortul depus. Acest devotament a fost răsplătit de conducerea medicală a spitalului din Lecco prin încredinţarea efectuării tuturor bronhoscopiilor diagnostice şi terapeutice către o parte din medicii români specializaţi în acest sens”, declara ofiţerul Joe Stroescu, într-un interviu dat publicităţii de ISU.