Ce este, de fapt Ziua Îndrăgostiților! De unde provine legenda Sfântului Valentin
Publicat pe 14.02.2021 la 09:54 Actualizat pe 14.02.2021 la 09:54
Sărbătoarea Sfântului Valentin s-a modificat mult în timp, iar acum, ziua de 14 Februarie a devenit Ziua Îndrăgostiților. Însă proveniența acestei sărbători este una occidentală, împrumutată de mai multe țări europene, printre care și România.
- Originile Zilei Îndrăgostiților
- De unde s-a nărcut această sărbătoare
- Legătura cu Sfântul Valentin
Originile Zilei Îndrăgostiților sunt unele foarte îndepărtate. Prima atestare a aceste sărbători a fost în anul 498, când papa Gelasius I, a numit trei sfinți în acea zi. Nu acesta este, însă, evenimentul care se celebrează de fapt. Ziua Îndrăgostiților este strâns legată de celebrarea Sfântului Valentin din Roma, care a fost trimis la închisoare pentru că oficia ilegal căsătorii ale soldaților cărora li se suspendase acest drept.
Legenda spune că, aflat în închisoare, Sfântul Valentin ar fi videcat-o pe fiica gardianului său, iar înainte de a fi executat, acesta i-ar fi lăsat fetei o scrisoare pe care a semnat-o cu „al tău Valentin”. Acesta a reușit să o facă pe tânără să creadă în Dumnezeu, punând și o floare în scrisoare, iar în momentul în care ea a deschis hârtia, minunea a avut loc: floarea i-a atins palma, iar vederea fetei a revenit, reușind să citească scrisoarea de la Valentin.
Cum a devenit Sfântul Valentin motiv de sărbătoare mondială
Împăratul Claudius II i-a propus lui Valentin să renunțe la credința sa pentru a-i fi redată libertatea, apreciind faptul că Valentin era un om învățat. Acesta, însă, a refuzat fără șovăială, iar pentru acest lucru a fost torturat îndelung și decapitat.
Și în ziua de azi, Sfântul Valentin este văzut ca un martir care a murit pentru credința creștină. Din acea perioadă s-a stabilit ca astăzi îndrăgostiții să își ofere flori, spre amintirea ultimului gest făcut de preot.
Există dovezi că Ziua Îndrăgostiților se celebra încă din perioada medievală. Un poem scris în 1415 de către ducele Charles de Orlean pentru soția sa demonstrrează că în ziua de 14 Februarie cei care se iubeau își arătau afecțiunea prin orice mijloace, în special prin felicitări în care se exprimau sentimentele cele mai adânci. Ulterior, au apărut și ateliere specializate pe crearea acestor felicitări, majoritatea fiind decorate cu dantelă și panglici pentru un plus de stil și eleganță, mai ales că era vorba despre cel mai frumos sentiment din lume.
Citește și: Valentine’s Day 2021. 15 idei de cadouri originale pentru Ziua Îndrăgostiților