Când este Sf. Valentin sau Ziua Îndrăgostiților în 2021
Publicat pe 07.01.2021 la 14:57 Actualizat pe 07.01.2021 la 15:37
Se apropie cu pași repezi luna februarie, sau cum i se mai spune în popor: luna îndrăgostiților. Este momentul în care cuplurile își împărtășesc iubirea și își oferă cadouri. Ceea ce cunoaștem astăzi drept Valentine`s Day nu este întocmai ceea ce am putea crede. Iată cine a fost Sfântul Valentin și ce legătură are cu Ziua Îndrăgostiților.
- Cine a fost Sfântul Valentin și când se sărbătorește, de fapt, în Calendarul Ortodox.
- Legătura dintre Sfântul Valentin și Ziua Îndrăgostiților.
- Tradiții și obiceiuri din întreaga lume
Când este Sf. Valentin în 2021
Despre Valentine`s Day a a auzit toată lumea. În fiecare an aceasta este cunoscută și drept Ziua Îndrăgostiților, în întreaga lume și se serbează la data de 14 februarie. Pentru creștinii ortodocși însă, această zi ridică anumire semne de întrebare.
Mulți nu înțeleg de ce în dreptul acestei zile din Calendarul Ortodox nu îl găsesc pe Sfântul Valentin.
Nici Calendarul Romano-Catolic nu-l pomenește în ziua de 14 februarie. Sfântul Valentin a fost scos din acesta în anul1969, din cauza unor neclarități în privința datelor referitoare atât la cine a fost de fapt, cât și la faptele pe care le-a săvârșit de-a lungul vieții.
La data consacrată de 14 februarie, catolicii îi amintesc pe Sfinții Chirili și Metodie.
Sfântul Valentin al Ortodoxiei este sărbătorit de Biserică în ziua de 30 iulie.
Cu toate acestea, tradiția „sărbătorii” de Valentine`s Day, mai mult una ce ține de marketing decât de religie, are loc, în acest an într-o zi de duminică.
Cine a fost Sf. Valentin și de ce sărbătorim Ziua Îndrăgostiților
În timp ce Valentine`s Day se bucură de o popularitate uriașă, despre viața Sfântului Valentin, oamenii nu cunosc amănunte. Iată așadar, câteva amănunte despre cine a fost și ce viață a dus.
Sfântul Valentin s-a născut în anul 175, la Interamna (Terni de astăzi, în regiunea Umbria din Italia). A fost hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno și Episcop de Interamna de către Papa Victor I, în anul 197.
A fost cunoscut drept un propovăduitor al Evangheliei, făcător de minuni și vindecător. Toți credincioșii l-au iubit.
Printre minunile pe care l-a săvârșit, se numără vindecarea fratelui tribunului roman, Frontanus, care suferea de o boală gravă.
Ulterior, Cherimon, fiul vestitului filosof Craton, s-a a căpătat o boală cruntă, care îi schimonosea trupul. Episcopului Valentin de la Roma i s-a dus vestea și a fost chemat să îl vindece.
Sfântul Valentin s-a rugat o noapte întreagă, iar Cherimon s-a vindecat complet. Perfect sănătos, el a venit în fața tatălui său, pentru a-i arăta minunea ce tocmai se întâmplase. Craton a decis, la acel moment să se boteze, împreună și cu trei discipoli ai lui.
Sfântul Valentin a avut un sfârșit crunt. A fost arestat, torturat și decapitat la Roma, la vârsta de aproape o sută de ani, din ordinul prefectului Placid Furius, în timpul persecuțiilor împăratului Marc Aureliu. Uciderea sa a fost ținută secrete, pentru a nu se crea revolte în rândul populației din Terni.
Sărbătoarea de Sf. Valentin se leagă de sărbătoarea Lupercaliilor. Aceasta provine din Roma Antică și mereu avea loc în jurul datei de 14 februarie a fiecărui an. Ritualurile erau închinate zeului fertilității, păstorilor și turmelor sale.
Presupunea ca preoții păgâni și tinerii deghizați în pieile animalelor sacrificate să fugă pe străzile orașului și să biciuiască pe oricine le ieșea în cale. Se credea că acest lucru va aduce noroc. Ba mai mult decât atât, femeile doreau a fi biciuite, crezând că așa vor avea o sarcină ușoară.
Ziua se termina cu o petrecere de pomină și bucate alese. Atunci era momentul când se formau și viitoarele cupluri de îndrăgostiți. În încercarea de a contracara această sărbătoare păgână, în anul 496 papa Gelasiu I instituie în ziua de 14 februarie sărbătoarea Sfântului Valentin, care a fost canonizat pentru propovăduirea creştinismului în rândul tinerilor în timpurile lui Claudius II..
În anul 1496, ziua de Sf. Valentin este aleasă oficial în Franța ca zi a îndrăgostiților. În decursul secolului următor, sărbătoarea se răspândește apoi în toată Europa. De atunci, Ziua Îndrăgostiților a luat amploare și continuă și în ziua de astăzi.
Tradiții de Sf. Valentin în lume
În Europa:
- Finlanda: Ziua de 14 februarie este mai mult una a prieteniei decât a îndrăgostiților. E o ocazie în care amicii se întâlnesc și își oferă cadouri simbolice
- Marea Britanie: În anumite regiuni, în noaptea dinainte de Sf. Valentin, fetele îşi pun frunze de dafin sub pernă şi mănâncă doar ouă cu sare. Superstiția este că în acea noapte își visează bărbatul cu care urmează să se căsătorească.
- Italia: Fetele necăsătorite se duc dimineața la fereastră și...așteaptă. Se spune că primul bărbat pe care-l vor vedea sau unul care asemănător le va lua de nevaste, în acel an.
- Danemarca: Bărbații fac gesturi romatice: le trimit flori şi poezii femeilor de care sunt îndrăgostiţi.
- Franţa: Nu în urmă cu multă vreme, De Sf. Valentin, femeile şi bărbaţii singuri se duceau la cei pe care îi plăceau și stigau în fața casei lor. Dacă nu primeau răspunsul dorit, veneau a doua zi pentru a arde fotografiile resprectivelor persoane. Obiceiul a fost interzis.
În Asia:
- Japonia: Femeile sunt cele care le fac cadouri bărbaţilor pe 14 februarie. Tot ce dăruuiesc însă este ciocolate. Aceasta este aleasă în funcție de tipul relației. Ciocolata obișnuită este oferită din obligaţie şefilor, colegilor şi prietenilor, iar cea fină, iubitului, logodnicului sau soţului. O lună mai târziu, pe 14 martie, bărbații porcedează la fel.
- Coreea de Sud: Și aici femeile oferă ciocolată bărbaţilor. În schimb, ei pot dărui femeilor orice, mai puţin ciocolată.
Ce cadouri se fac de Ziua Îndrăgostiților
Chiar dacă Valentine`s Day a ajuns o sărbătoare comercială, surprizele și cadoutile oferite în cuplu sunt oricând binevenite. Dacă avem o persoană specială în viața noastră, putem să îi arătăm astfel, dragostea și aprecierea pe care i-o putrăm. Dacă sunteți într-un impas, gândindu-vă deja ce ați pute să îi oferiți persoanei omului drag de lângă voi, iată câteva idei:
- o fotografie înrămată cu voi doi;
- căni pentru cupluri;
- o sticlă de șampanie / vin de calitate;
- un tort în formă de inimă / prăjituri / praline de ciocolată;
- un buchet de trandafiri roșii;
- o sticlă cu o scrioare de dragoste;
- un parfum;
- un set de bărbierit ( pentru el) / un set de baie (pentru ea);
- o geantă;
- bijuterii;
- o cină romantică pentru doi;
- jocuri de societate pe care le puteți juca împreună: puteți alege un solitaire, un joc domino retro sau de ce nu, un set de poker, pentru o seară incitantă în doi.
CITEȘTE ȘI: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul! Ce e bine să faci în această zi!