Ce simptome are subvarianta Eris a virusului Covid-19. La ce trebuie să fii atent
Publicat pe 15.09.2023 la 09:38 Actualizat pe 15.09.2023 la 09:38
Virusurile au mai multe mutații, iar o nouă subvariantă a virusului SARS-CoV-2 a început deja să se răspândească în lume. Unele mutații fac ca virusul să fie periculos, iar altele duc la o rezistență mare a tratamentelor administrative sau provoacă noi forme severe de boală. Subvarianta Eris este o nouă formă a Omicron. Iată ce simptome are această subvariantă, dar și la ce trebuie să fii atent!
- Simptomele subvariantei Eris a virusului Covid-19
- Oamenii trebuie să fie atenți
Virusul Covid-19 a revenit în România, iar acesta prezintă deja noi subvariante. Care sunt simptomele pe care subvarianta Eris le are și la ce trebuie să fie atenți oamenii.
Simptomele subvariantei Eris a virusului Covid-19
Subvarianta Omicron - EG.5, care a fost denumită Eris, are simptome asemănătoare cu virusul SARS-CoV-2. Această nouă subvariantă afectează tractul respirator superior și astfel cauzează manifestări care se asemănă cu răceala.
Următoarele simptome le are subvarianta Eris a virusului Covid-19: durere în gât, febră și/ sau frisoane, tuse, durere musculară, rinoree sau congestie nazală, durere de cap, stare de oboseală, dificultate de respirație, vărsături sau/ și greață, diaree.
Aceste simptome pot apărea de la 2 la 14 zile de când virusul a fost expus. Persoanele cu vârstă de peste 65 de ani și persoanele care au un sistem imunitar scăzut sunt expuse unui risc mai mare să fie infectate cu noua variantă a virsului SARS-CoV-2.
Este recomandat să mergeți de urgență la medic în cazul în care ați observat că aveți aceste simptome. Doctorul vă poate oferi un tratament medicamentos acasă sau vă poate interna pentru mai multe investigații.
Ce a transmis OMS despre noile tulpini și subvariante
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis un mesaj despre noile tulpini și subvariante ale virusului. Specialiștii în domeniu încadrează aceste noi variante în:
-variante de interes (VOI). Acestea au risc crescut și moderat, care au mutații ce ar putea să le facă să fie mai grave, mai contagioase, mai rezistente la tratamentul medicamentos;
-variante de îngrijorare (VOC). Acestea au risc moderat și ridicat. Sunt considerate o amenințare pentru sănătatea organismului uman și au mutații ce conferă capacitatea de răspândire, aduc forme severe și rezistență la terapii;
-variante emergente (VE) sau VUC. Conform ECDC, acestea au risc scăzut. Sunt variante noi, care nu au fost clasificate ca cele două de mai sus și asta pentru că nu se cunoaște ce potențial au.
Citește și: Crește alarmant numărul cazurilor de COVID-19 în România! Ce spune dr. Adrian Marinescu: “Oamenii trebuie…”