Cum se face educația sexuală în școlile din Europa în 2020. Este sau nu nevoie de acordul părinților?
Publicat pe 25.09.2020 la 15:13 Actualizat pe 25.09.2020 la 15:13
Educația sexuală este un subiect devenit tabu pentru foarte multe persoane, mai ales în ultimul an. Și deși România se vrea la aceleași standarde cu alte țări europene, iată că această materie nu a fost introdusă nici până acum în școlile din țară.
- Educația sexuală este un subiect tabu în România
- Materia este obligatorie în țara noastră, însă nu se aplică în nici o școală
Educația sexuală este privită ca un subiect nepotrivit pentru copiii aflați în perioada de preadolescență, sau cel puțin astfel gândesc unele persoane, care nu doresc ca această materie să fie introdusă în orarul școlilor din România.
Chiar și așa, mai multe țări din Uniunea Europeană au apelat la acest tip de educație, tocmai pentru ca incidența abuzurilor sexuale, a avorturilor făcute de mame minore și a altor întâmplări neplăcute cauzate de lipsa de informații să scadă.
Cum se face educația sexuală în școlile din Europa
Termenul de „educație sexuală” a fost introdus în școli încă din anul 1955, în Suedia, urmată în următorii 20-30 de ani de mai multe țări din partea vestică a Continentului. În anii 2000 și Franța, Marea Britanie și Portugalia au decis să se alăture mișcării de educare a copiilor în ceea ce privesc relațiile sexuale și viața de după primul contact de acest fel. Au urmat Ucraina și Estonia, dar și România.
În majorittatea țărilor, educația sexuală este obligatorie în școli. În România încă se discută acest subiect, mai ales că se pune problema unei aprobări în prealabil din partea părinților, deși, pe baza legii 272/2004, republicată în 2014, și în țara noastră această materie este obligatorie.
În timp ce unele persoane încă se luptă cu morile de vânt în privința acestei materii, statisticile sunt îngrijorătoare, situând România ca fiind, după Bulgaria, țara cu cea mai ridicată rată de sarcini la adolescente din uniunea Europeană, de trei ori mai mare decât media continentului, potrivit statisticilor Worldbank.