De ce vaccinul anti-Covid-19 de la AstraZeneca are o eficiență mai scăzută decât celelalte două
Publicat pe 17.02.2021 la 20:37 Actualizat pe 17.02.2021 la 20:46
Până la acest moment, trei vaccinuri au fost scoase pe piață în vederea combaterii pandemeii de coronavirus. Dintre acestea, ultimul produs, cel de la AstraZeneca, în parteneriat cu Universitatea Oxford, este cel mai puțin eficient dintre toate. Care este motivul?
- Cât de eficient este vaccinul de la AstraZeneca
- De ce celelalte seruri sunt mai bune
Chiar prestigioasa Universitate din Oxford, dar și cea din Witwatersrand, a publicat un studiu în care se arată că noul vaccin nu oferă protecție în fața formelor ușoare până la moderate ale infecției cu noua tulpină de origine africană.
De ce este atât d epuțin eficient vaccinul dezvoltat de AstraZeneca
La studiu au participat peste 2.000 de subiecți și, deși niciunul nu a murit după administrarea serului și nici nu au necesitat spitalizare, nu au arătat că serul dezvoltat de AstraZeneca are vreune efect benefic asupra infecției. Astfel, „remediul” nu i-ar ajuta cu nimic pe cei predispuși la infectarea cu noua tulpină sud-africană.
În urma rezultatelor obținute după participarea a 2.026 de subiecți vaccinați atât cu placebo, cât și cu serul propriu-zis, AstraZeneca nu a a dorit să își prezinte punctul de vedere. Oxford însă, a transmis că discuțiile cu partenerii mondiali continuă, ba chiar lucrează și cu specialiști africani pentru a reuși să reevalueze rezultatele primei încercări de vaccin în lupta cu noile tulpini ale coronavirusului.
Celelalte două vaccinuri, cu mult mai eficace decât ultimul scos pe piață
În comparație, vaccinul produs de compania Pfizer a fost atestat ca fiind cel mai sigur vaccin împotriva infecției cu noul corornavirus cu 94% grad de eficacitate la admnistrare, indiferent de vârsta pacientului.
„A fost o reducere cu 94% a ratei infecţiei simptomatice şi o scădere cu 92% a ratei formei grave a bolii, comparativ cu 600.000 subiecţi similari care nu fuseseră vaccinaţi. Eficienţa vaccinului se menţine la toate grupele de vârstă, inclusiv la cei cu având peste 70 de ani”, a raportat organizaţia Clalit într-un comunicat citat de AFP.
Citește și: Vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România! Proiectul a fost deja demarat