Vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România! Proiectul a fost deja demarat
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 13.02.2021 la 18:55
Actualizat pe 13.02.2021 la 18:56
În România, vaccinarea anti COVID-19 ar putea deveni obligatorie. Ministerul Sănătății va fi obligat să desfășoare campanii de promovare cu privire la vaccinarea obligatorie și să garanteze aprovizionarea cu vaccinuri.
- Ministerul Sănătății va fi responsabil pentru achizițioanarea serurilor
- Legea Vaccinării, un pas în drumul spre imunitate
În proiectul de buget pe anul 2021 al Ministerului Sănătăţii există o prevedere în legătură cu vaccinarea obligatorie a populației.
Ministerul Sănătății va fi responsabil pentru achizițioanarea serurilor
Proiectul de buget se regăsește în Anexa 3, pe site-ul Ministerului Finanţelor și cuprinde datele despre legea vaccinării care va fi adoptată.
Potrivit prevederii, Ministerul Sănătății va avea obligația de a desfăşura campanii de informare, de a asigura aprovizionarea cu vaccinuri și de a garanta calitatea şi siguranţa vaccinării conform standardelor europene.
Guvernul Tudose a trimis Legea Vaccinării în Parlament încă din anul 2017. Legea a fost adoptată de Senat și în prezent se află în dezbatere, deoarece s-au introdus zeci de amendamente.
Ministerul va fi obligat să achiziționeze vaccinurile și să stabilească un plan de vaccinare.
Legea Vaccinării, un pas în drumul spre imunitate
Una dintre precizările care apar la ”priorități strategice” se referă la toate demersurile pentru adoptarea acestei legi.
În ceea ce privește efectele benefice, vaccinul protejează împotriva virusului. Efectele adverse nu sunt periculoase, ci constituie, în mare parte, dureri locale de la administrarea serului.
În general, efectele adverse dispar în maxim 24 de ore. Pot apărea și dureri musculare sau dureri de cap.
Persoanele cu diabet sunt primele cărora li se recomandă vaccinarea, indiferent de tipul de diabet, alături de persoanele care suferă de obezitate.
În momentul de față, nu se pot vaccina adolescenții care nu au împlinit 16 ani sau femeile însărcinate.
Citește și: Lista de așteptare pentru vaccinul anti-Covid-19. Cine se poate înscrie și cum va funcționa