Moşii de toamnă 2021. Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii în Sâmbăta Morţilor. Ce nu trebuie să faci astăzi
Publicat pe 30.10.2021 la 09:34 Actualizat pe 30.10.2021 la 09:34
Încă de pe vremea străbunicilor noștri, moșii de toamnă reprezintă una dintre cele mai importante sărbători pentru credincioși. În popor, mai este numită și Sâmbăta Morților, zi în care familiile celor adormiți împart diferite lucruri pentru sufletul celor dragi care nu mai sunt printre noi. Ca orice altă sărbătoare semnificativă, și aceasta vine cu tradiții și obiceiuri respectate de la an la an. Iată ce este interzis să faci astăzi!
- Astăzi sunt moșii de toamnă!
- Ce nu au voie să facă creștinii
Moșii de toamnă marchează o zi importantă și pentru că în această zi fiecare credincios se roagă ca cei morți să primească harul, pe care noi, cei vii, îl dobândim odată cu sărbătorirea Nașterii Domnului. Astăzi, 30 octombrie, este o zi încărcată spiritual, însă și din punct de vedere al tradițiilor.
Tradiții, obiceiuri și superstiții în Sâmbăta Morților
Atunci când un anotimp este aproape de sfârșit, spiritele morților se pot întoarce în lumea noastră, astfel că în această zi, cei adormiți revin în locurile dragi din timpul vieții lor.
Astăzi, este recomandat să mergem la Sfânta Bisercă pentru a participa la slujbă, unde trebuie să duci câteva produse alimentare, gătite sau cumpărate. Preparatele trebuie să fie sfinţite de preot pentru a putea fi dată de pomană celor nevoiaşi în numele persoanelor decedate din familie, astfel se considere primite pe lumea cealaltă.
După ce creștinii se întorc de la Biserică și împart celor dragi care nu mai sunt printre noi, trebuie să evite pe cât posibil să facă treabă în casă, cu atât mai mult prin gospodărie. Deoarece se spune că în această zi, spiritele se întorc acasă din dor pentru noi, dacă te vor vedea ocupat/ă se vor înfuria și te vor bântui.
O altă tradiție care trebuie respectată este ca azi să nu se ducă gunoiul, căci se spune că toate resturile le primesc persoanele decedate, în loc de împărțanie. Un alt păcat se consideră și măturatul. Se spune că praful măturat intră în ochii spiritelor și se aşază pe mâncarea pe care o oferi pentru a-i pomeni.
De Sâmbăta Morților nu este bine să faci vizite, doar în cazul în care dai de pomană
O altă tradiţie creştină în amintirea celor adormiți spune că rudele acestora merg la cimitir pentru a le așeza răposaţilor pe morminte flori și lumânări aprinse. Se mai spune că, în ziua de Moşii de toamnă, cei adormiţi îşi văd rudele lângă morminte ca printr-o pânză.
Creștinii de pretitundinei trebuie să mai știe și că de Sâmbăta Morților nu este bine să mergi în vizită la cineva, decât doar dacă îi duci de pomană pentru cei adormiți. Conform tradiției, nu este bine nici să mergi la fântână sau printr-o intersecție izolată, spunându-se că prin acel loc se află duhurile rele.
CITEȘTE ȘI: Calendar ortodox, vineri, 17 septembrie. Obiceiuri și tradiții de Sfânta Sofia