Obiceiuri și tradiții de Sfântul Ștefan. Ce este bine să facem în această zi
Publicat pe 27.12.2021 la 10:07 Actualizat pe 27.12.2021 la 10:07
Sfântul Ștefan, considerat drept primul martir creștin a fost ucenicul lui Iisus Hristos, care îl urma peste tot și care a asistat direct la faptele sale, este sărbătorit pe 27 decembrie.
- Obiceiuri și tradiții de Sfântul Ștefan
- Ce este bine să facem în această zi
Sfântul Ștefan a fost primul care a vestit și mărturisit credința în Iisus Hristos. Acesta îi ajuta pe cei bolnavi, iar în această zi, persoanele certate trebuie să se împace.
Obiceiuri și tradiții de Sfântul Ștefan
În această zi este bine ca în casă să se aducă o icoană care îl infățișează pe acest martir, Sfântul Ștefan ajutându-i pe creștinii care au probleme de sănătate, dar și pe cei care sunt certați de multă vreme cu alte persoane.
Tradiția spune că pentru sporul casei și sănătatea apropiaților care sunt bolnavi, este bine ca pe 27 decembrie să se dăruiască o icoană la Sfântului Ștefan sau o candelă nouă.
În unele zone din Muntenia se pregătesc pâinicile lui Ștefan, care au forma rotundă și sunt făcute dintr-un aluat care este asemănător cu cel de cozonac. Aceste pâinici sunt unse cu miere și amintesc de pietrele care l-au omorât pe Sfântul Ștefan.
Pâinicile sunt sfințite la biserică și împărțite copiilor săraci.
Cine a fost Sfântul Ștefan
Sfântul Ștefan venea din Ierusalim și avea origini iudaice, iar acesta este considerat primul martir creștin care a fost condamnat de către autoritățile iudaice. A fost unul dintre cei șapte bărbați ,,plini de Duh și înțelepciune", aleși de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi.
Sfântul Ștefan este sărbătorit în a treia zi de Crăciun și a fost primul care a vestit și care a mărutirist credința în Iisus Hristos, iar pentru credința lui, a fost ucis cu pietre. Un tânăr care păzea hainele celor care aruncau cu pietre a fost tulburat de moartea mucenicului. După întâlnirea cu Hristos pe drumul Damasculuo, tânărul, pe care îl chema Saul, l-a urmat și a devenit Apostolul Pavel.
Mormântul Sfântului Ștefan a fost descoperit în anul 415. Din anul 560 ostemintele sale s-ar afla împreună cu osemintele arhidiaconului roman Laurențiu.
Citește și: Sfântul Ştefan, sărbătorit în a treia zi de Crăciun. Rugăciunea care te scapă de păcate! Trebuie s-o rosteşti astăzi