Calendar ortodox, sâmbătă, 27 decembrie! Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan! Ce este strict interzis să faci în a 3-a zi de Crăciun!
De Redactia Spynews.ro.
Publicat pe 26.12.2020 la 19:18
Actualizat pe 26.12.2020 la 19:22
În a 3-a zi de Crăciun, pe 27 decembrie este sărbătorit Sfântul Ştefan, primul care a vestit şi mărturisit credinţa în Iisus Hristos! Ce este bine să facem și ce nu, în a 3-a zi de Crăciun!
- Sfântul Ștefan este sărbătorit pe 27 decembrie!
- Ce nu este bine să faci în a 3-a zi de Crăciun!
- Cui trebuie să-i spui „La mulți ani”
Sfântul Ștefan a fost întâiul mucenic ce și-a dat viața pentru credință, fiind primul dintre diaconi, ales la propunerea Sfinților Apostoli. Află ce nu aveți voie să faceți în a 3-a zi de Crăciun, dar și care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan, sărbătorit pe 27 decembrie.
Sfântul Ştefan provenea dintr-un neam ales, din neamul lui Avraam. În Noul Testament se menţionează că Ştefan a fost ales pentru calitatea de diacon chiar de apostoli. De asemenea, Ştefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, urmându-l pretutindeni și asistând la faptele Sale misionare.
Datorită credințelor sale, a fost condamnat la moarte. În timp ce pietrele oamenilor l-au lovit, Sfântul Ștefan s-a rugat pentru cei ce au aruncat: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta” Jertfa lui a fost imediat răsplătită. Moartea diaconului a tulburat un tânăr penume Saul, care păzea hainele mucenicului. După întâlnirea cu Hristos pe drumul Damascului, acesta l-a urmat şi a devenit Apostolul Pavel.
Cui trebuie să-i spui „La mulți ani”
Numele Ștefan provine din grecescul Stephanos, care înseamnă „coroană”, „ghirlandă” sau „cunună”. În a treia zi de Crăciun, peste 400.000 de români sărbătoresc aniversarea numelui lor. Cei mai mulți dintre ei sunt bărbați, 270.000 la număr pe numele de Ștefan, 18.000 de persoane pe nume Istvan și 8.700 care au fost botezați sub numele de Fănel. În plus, 3.000 dintre ei au fost numiți Ștefănel.
În rândul femeilor, aproximativ 80.000 se numesc Ştefania, peste 20.000 de persoane pe nume Ştefana şi în jur de 9.000 poartă numele de Fănica.
Creștinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau care au fost mult timp judecați de oameni mândri ar trebui să aducă icoana Sfântului Ștefan în casa lor, sfinţită în această zi.
Ce nu este bine să faci în a 3-a zi de Crăciun!
În mod tradițional, nu putem coase, țese, spăla sau face curățenie. Cei care lucrează își vor alunga norocul din casă. Interdicția include, de asemenea, blestemul, bârfele, conspirația și tot ceea ce poate întuneca sufletul. Chiar dacă aveți dreptate, cel mai bine este să nu vă certați de Sfântul Ștefan cu nimeni. În această zi, se spune că drumețiile și călătoriile în zone îndepărtate nu sunt recomandate.
Citește și: Horoscop duminică, 27 decembrie: Capricornii vor avea o mare poftă de viață